„Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: Voi sunteți cei ce vă faceți pe voi drepți înaintea oamenilor, dar Dumnezeu cunoaște inimile voastre; căci ceea ce la oameni este înalt, urâciune este
Consfătuire a profesorilor de religie cărăşeni
La sediul Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin din Reșița s-a desfășurat joi, 27 septembrie, o întâlnire de lucru a profesorilor de religie din cadrul Episcopiei Caransebeşului, la început de an școlar. Un accent deosebit s-a pus pe accesibilitatea educației religios-morale a elevilor din unitățile de învățământ gimnaziale și liceale.
La această consfătuire au fost prezenţi și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, părintele consilier cultural al eparhiei, arhim. Casian Rușeț, inspectorul general școlar adjunct al ISJ CS, prof. Constantin Nicolăescu, părintele inspector pe disciplina religie, Nicolae Chiosa, părintele inspector al Departamentului de tineret din cadrul Episcopiei Caransebeșului, Mihai Ciucur, președintele Comitetului Județean al Coaliției pentru Familie Caraș-Severin, doamna profesoară Lavinia Popp, precum și toți profesorii metodiști și profesorii de religie din județul Caraș-Severin.
În deschidere, doamna profesoară Lavinia Popp a prezentat câteva materiale referitoare la organizarea referendumului pentru căsătoria dintre un bărbat și o femeie, explicând cât de important este acest demers pentru viitorul țării noastre.
În continuare, părintele inspector Mihai Ciucur a prezentat activitățile cu copiii și tinerii din Episcopia Caransebeșului, care s-au desfășurat pe parcursul anului trecut în urma colaborării Bisericii cu școala prin programele Patriarhiei Române, dar și la nivel local. Pentru o educație religios-morală cât mai accesibilă elevilor, Preasfințitul Părinte Lucian i-a îndemnat pe profesorii de religie să privească cu multă responsabilitate materia pe care o predau, ținând cont de tulburările din societatea noastră.
„Consfătuirea profesorilor de religie a fost un bun prilej pentru a ne reafirma disponibilitatea atât a celor de la inspectorat și a celor de la Centrul eparhial, cât și a profesorilor de religie, de a implementa proiectele educaționale ale Patriarhiei Române pe de-o parte, dar și proiectele pe care fiecare profesor de religie, sau cei care s-au constituit în grupuri de lucru, să le poată implementa în eparhia noastră. În zilele pe care cu toții le trăim este nevoie mai mult ca oricând de solidaritate între profesorii de religie, între Inspectoratul Școlar Județean și între instituțiile de cult pentru a consolida tot ceea ce înseamnă valorile creștine și valorile tradiționale, drept pentru care s-a făcut un apel de conștiință pentru fiecare profesor de religie având în vedere referendumul care ne responsabilizează în zilele care urmează”, a subliniat părintele consilier Casian Rușeț.
Un subiect important pe ordinea de zi l-a constituit și organizarea Olimpiadei de religie și a Olimpiadei naționale interseminariale ce se va desfășura în acest an școlar, apreciindu-se participarea, implicarea și rezultatele ce au fost obținute anul trecut la aceste competiții.