Actualitate religioasă
Credincioși din București, pelerini la mănăstiri moldave

Credincioși din București, pelerini la mănăstiri moldave

13 Octombrie 2017

Credincioșii și slujitorii Parohiei Popa Nan din București au efectuat un pelerinaj la mănăstiri din Moldova și Bucovina. Pe parcursul celor peste 1.400 km parcurși, ei s-au închinat și s-au rugat cu evlavie în locurile sfinte, descoperind în pelerinaj, deopotrivă, prilej de bucurie duhovnicească, întărire în credinţă, îmbogăţire spirituală şi culturală, și un răspuns al omului la chemarea lui Dumnezeu.

În drumul nostru am vi­zitat mai întâi noua Cate­drală Arhiepiscopală din Buzău. A urmat apoi un popas la Mănăstirea Dobrovăț din apropierea Iașiului, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, care poartă în timp frumu­sețea unei picturi unice și măreția spiritului jertfelnic al marelui voievod. La Mănăstirea Hadâmbu, grupul de pelerini a participat la slujba Miezonopticii, iar a doua zi au vizitat Iașiul, unde s-au închinat la moaștele Cuvioasei Parascheva și au ajuns la Biserica „Trei Ierarhi” și „Casa Dosoftei”, a Sfântului Mitropolit Dosoftei, cel care a tălmăcit în versuri Psaltirea.

La Botoșani, prezența peleri­nilor bucureșteni, conduși de părintele dr. Victor Frangulea, a fost semnalată de ziarul local „Actualitatea Botoșăneană”. Pelerinii au fost primiți de pr. Vasile Acatrinei de la Biserica „Sfântul Spiridon”, fost elev al părintelui profesor Frangulea, și de conducerea ziarului local. Următorul punct vizitat a fost orașul Dorohoi.

În a treia zi, pelerinii s-au în­chinat la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, apoi au vizitat Mănăstirea Dragomirna, unde odihnește ctitorul, Mitropolitul Anastasie Crimca, despre al cărui locaș de cult, cea mai înaltă con­s­­trucție monahală din Moldova, marele Iorga spunea că este „o uimire de bucurie... un giuvaier care împodobește codrii seculari ai Bucovinei”. După aceea, am vizitat Mănăstirea Putna, „Ieru­salimul românesc”, cum o numea Mihai Eminescu, unde pelerinii s-au lăsat învăluiți de farmecul legendei alegerii locului Sfântului Altar de către însuși voievodul Ștefan cel Mare. Ospitalitatea părinților putneni, muzeul și explicațiile captivante primite din partea ghidului, precum și rugă­ciunile de seară i-au făcut pe credincioși să piardă măsura timpului petrecut aici.

Ultimele două zile au fost de­dicate vizitării Sihăstriei Putnei, Mănăstirii Neamț, marea lavră ștefaniană, mănăstirilor Secu și Sihăstria, casei memoriale a lui Ion Creangă de la Humulești și cetății Neamțului. În drum spre casă, credincioșii și corul Bisericii Popa Nan s-au oprit la Mănăstirea Codreanu, așa cum o fac de mai mulți ani. Noua ctitorie de pe Valea Oituzului este ridicată într-un ținut marcat de jertfa isto­rică a oștirii române în Primul Război Mondial. (Alina Găbureac)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!