Sănătate
Creşte numărul persoanelor hipertensive

Creşte numărul persoanelor hipertensive

Mariana Bahcevan, 19 Mai 2017

Peste şapte milioane de persoane suferă de hipertensiune arterială în România, iar incidenţa bolii este în continuă creştere, avertizează medicii. Statisticile la nivel mondial arată că afecțiunile cardiovasculare produc cele mai multe decese, de aceea campaniile de informare în acest sens sunt extrem de importante, asemenea celei desfășurate recent în mai multe orașe din țară.

Incidenţa hipertensiunii arteriale, una dintre cele mai frecvente afecţiuni cardiovasculare, este în creştere în România, atrag atenția medicii. Fiind o afecţiune silenţioasă, mult timp asimptomatică, Societatea Română de Hipertensiune Arterială a lansat, în 17 mai, o campanie de informare şi educare medicală cu privire riscurile acestei boli. În acest context au fost organizate testări gratuite pentru măsurarea tensiunii arteriale, a colesterolului și a glicemiei, testări ce au avut loc în trei oraşe din ţară, Bucureşti, Constanţa şi Focşani. S-a urmărit, în acest fel, identificarea pacienţilor hipertensivi care nu știu că suferă de această boală, dar şi a celor cunoscuţi hipertensivi și necontrolaţi.

Preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, prof. dr. Maria Dorobanţu, a subliniat, într-o conferinţă de presă, importanţa măsurării tensiunii arteriale, în contextul în care hipertensiunea predispune la accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienţă cardiacă, arteriopatie periferică, retinopatie - afecţiuni care pot duce la handicap sever sau chiar deces. „Boala nu prea doare şi devine de multe ori manifestă prin complicaţii. Din acest motiv este extrem de important ca noi să o depistăm la timp şi să facem populaţia să înţeleagă cât de importantă este prevenirea acestei boli”, a spus medicul, citat de Agerpres. Dorobanțu a precizat că a făcut un studiu epidemiologic, pe care „l-am repetat de trei ori, în decursul a 11 ani - în 2007, 2012 şi apoi în 2016 - şi am constatat că prevalenţa hipertensiunii este în creştere, şi nu în scădere, cum ne-am fi aşteptat, după toate acţiunile de educare medicală a doctorilor şi de încercare de a educa şi populaţia”. Specia­liștii cardiologi susțin că pacientul hipertensiv trebuie reevaluat periodic de către medicul de familie, pentru a se putea urmări aderenţa acestuia atât la tratamentul medicamentos cât şi la măsurile nonfarmacologice, adesea ignorate de cei mai mulţi hipertensivi. Depistarea în stadii incipiente a acestei afecţiuni, „când impactul negativ al valorilor tensionale crescute încă nu şi-a pus amprenta pe principalele organe direct afectate - denumite organe ţintă: inima, vase de sânge, creier şi rinchi, precum şi instituirea unui tratament optim, poate stopa progresia către bolile cardiovasculare clinic manifeste ce pot complica evoluţia unui pacient hipertensiv prin infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală”, mai spune dr. Maria Dorobanțu. „Una dintre principalele cauze ale unui control terapeutic slab o reprezintă tocmai această noncomplianţă la tratamentul antihipertensiv”, adaugă meidcul.

Potrivit celui mai recent studiu, aproximativ 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune arterială, afecțiune cardiovasculară care produce cele mai multe decese la nivel mondial.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!