Criză acută de medici la Arad

05 Februarie 2008

▲ Unităţile medicale din judeţul Arad se confruntă cu o lipsă mare de medici şi asistente, pentru completarea schemelor de personal fiind necesară angajarea a peste 1.300 de oameni ▲

Şefa Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Arad, Gabriela Ţârle, a declarat că datele raportate de unităţile din judeţ arată un deficit de 114 medici şi 1.200 de cadre medii, în special asistente medicale. Şefa ASP a precizat că deficitul se înregistrează atât în cabinetele medicilor de familie, cât şi în spitale, cauza principală fiind plecarea personalului specializat din sistemul public. Gabriela Ţârle a spus că există şi spitale unde nu se fac noi angajări, din raţiuni economice. „Conducerile spitalelor organizează concursuri pentru ocuparea posturilor, în funcţie de bugetul pe care îl au la dispoziţie. Dacă nu au bani, nu pot aduce angajaţi pe posturile rămase vacante“, a spus Ţârle.

Pentru ocuparea posturilor deficitare, spitalele organizează concursuri aproape lunar

La cea mai mare unitate medicală din judeţ, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, din schema de personal lipsesc aproximativ 200 de angajaţi, marea majoritate fiind asistente. Managerul unităţii, Mirandolina Prişcă, a declarat că, în 2007, a organizat concursuri aproape lunar, dar nu a avut candidaţi suficienţi. „Deficitul de asistente ne afectează mai ales pe secţiile de Terapie Intensivă şi Chirurgie, de unde au tot plecat oameni, din cauză că munca în aceste secţii este foarte solicitantă. Noi căutăm personal specializat, dar, la salariile din sistemul sanitar, e greu să găseşti oameni potriviţi“, a spus Mirandolina Prişcă. Prefectul Gavril Popescu a declarat, la rândul său, că a raportat această situaţie la Ministerul Sănătăţii, spunând că neocuparea posturilor libere poate afecta performanţele celorlalţi angajaţi, fapt ce va avea consecinţe directe asupra calităţii actului medical.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!