Curs festiv la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara

Valentin Birău, 05 Iunie 2015

Centrul eparhial din Timișoara a găzduit joi, 4 iunie, cursul festiv al celei de-a 18-a promoții a studenților teologi de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universităţii de Vest Timişoara. Alături de absolvenți și de apropiații acestora, la eveniment au luat parte preoți, profesori și reprezentanți ai Arhiepiscopiei Timișoarei și ai universității timișene.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timi­șoarei și Mitropolitul Banatului, festivitatea a debutat cu să­vârșirea slujbei Acatistului Mântuitorului nostru Iisus Hristos în biserica cu hramul „Învierea Domnului” din incinta Reşedinţei Mitropolitane. Aceasta a fost oficiată de un sobor de preoți, profesori ai facultății, în prezența a numeroși studenți. Deschiderea cursului a avut loc în sala de festivităţi a Centrului eparhial, de față fiind pr. Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, conf. univ. dr. Dana Percec, decanul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, şi pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar, şeful Catedrei de teologie. „Este un moment important pentru specializarea noastră teologică din cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie. Mesajul pe care doresc să-l transmit absolvenților noștri este axat pe personalitatea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Pe plan teologic, vorbim despre trei dem­nități ale Mântuitorului Hristos, demnitatea profetică, sacramentală și cea conducătoare. Odată ce vor ajunge să slujească la Sfântul Altar sau la catedra școlii, în primul rând, aș vrea ca discursul și învățătura lor să fie puternice și dinamice pentru a se răspândi cu tărie în cadrul societății contemporane și să apropie pe oameni de Hristos. În al doilea rând, aș vrea să conștientizeze importanța slujirii lor și a participării lor la sfin­țenie. La Sfântul Altar se află în atmosfera Tainei, ei sunt che­mați să se sfințească pe ei înșiși prin comuniunea cu Izvorul sfințeniei-Hristos, pentru a împărtăși tuturor harul și darurile Sfântului Duh. Dorința mea este ca absolvenții noștri să aducă în lumea contemporană valori care îi lipsesc acesteia și să o determine să se orienteze, să se conducă după astfel de principii și să-L aducă pe Mântuitorul Hristos în mijlocul ei”, a precizat pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar.

Cu acest prilej, pr. Zaharia Pereș a transmis celor prezenți binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ioan al Banatului şi felicitările Prea­sfințitului Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Totodată, părintele le-a adresat și un scurt cuvânt de învăţătură referitor la importanța slujirii lor, aceea de ucenici ai Mântuitorului Hristos şi propovăduitori ai Evangheliei Sale.

Cursul festiv intitulat „Valoarea teologică a virtuților cardinale” a fost susținut de către pr. asist. dr. Adrian Covan, tutorele de an al studenților. Pornind de la tema textului evanghelic de la Ioan 17, 1-13, acesta a subliniat faptul că „Arhiereul cel Veșnic, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, Îi cere lui Dumnezeu-Tatăl să mențină și totodată să susțină lumea în unitatea de iubire, de voință și de lucrare a Preasfintei Treimi. Este ceea ce numim rolul Fiului Întrupat de «Pontifex» (Făcător de poduri), puntea fiind teandria existențială constituită prin actele iconomice ale Logosului Divin”. De asemenea, părintele i-a îndemnat să păstreze și totodată să înmulțească binele, adevărul și frumosul în viața lor, ca valori fundamentale exprimate în slujirea lui Dumnezeu și a Bisericii.

În continuare, a urmat un cuvânt din partea reprezentantului studenţilor de la specializarea Teologie Pastorală, Alexandru Cărămidă. Acesta a mul­țumit, în numele colegilor, ierarhilor Arhiepiscopiei Timișoa­rei, Înalt­preasfințitului Părinte Mitropolit Ioan și Preasfin­ți­tului Părinte Paisie Lugojeanul, precum și tuturor cadrelor universitare ce le-au călăuzit pașii în cei patru ani de studiu în cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!