„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
„Dăruind vei dobândi“, la a II-a ediţie în Parohia Oroftiana de Jos
În după-amiaza zilei de duminică, 4 decembrie 2016, copiii şi tinerii Parohiei „Sfântul Dimitrie“ - Oroftiana de Jos, judetul Botoşani, Protopopiatul Darabani, au realizat o activitate social-filantropică în sprijinul enoriaşilor aflaţi în nevoi, scriind astfel încă o pagină luminoasă din viaţa comunităţii.
Proiectul, coordonat de preotul paroh Cosmin Constantin Pristavu şi sprijinit de nenumăraţi oameni de bine, ajuns la cea de a doua ediţie şi purtător al aceluiaşi nume - „Dăruind vei dobândi“ -, şi-a propus să aducă o rază de lumină şi un strop de bucurie în sufletele câtorva persoane aflate în lipsuri materiale, totul prin mijlocirea copiilor şi a tinerilor, adevărate „mâini ale lui Dumnezeu“ pentru cei lipsiţi. Totul a început în biserica din sat, acolo unde copiii şi tinerii parohiei au confecţionat felicitări cu mesaje şi desene specifice sărbătorii Naşterii Domnului şi au învăţat colinde de Crăciun. Totodată, ca rod al proiectului de anul trecut, precum şi a dragostei unor oameni apropiaţi bisericii şi comunităţii, s-a reuşit alcătuirea unor pachete cu cele necesare pentru sfintele sărbători, destinate a împlini câtuşi de puţin unele lipsuri şi a îndulci amărăciunea şi greutăţile bătrâneţii, ale singurătăţii şi ale marginalizării sociale.
Traducerea în fapte a proiectului a avut loc duminică, 4 decembrie, după Sfânta Liturghie, ca o prefaţare sau pregustare a sărbătorii închinate Sfântului Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, unul dintre cei mai iubiţi sfinţi şi, probabil, un prieten al lui Dumnezeu care se identifică cu darul însuşi. Însoţiţi de coordonatori, copiii şi tinerii au încercat să urmeze virtutea celui mai iubit Bunic al tuturor vremurilor, vizitând în cele trei ore ale activităţii 10 locuinţe din sat şi împărtăşind o colindă, o felicitare şi un dar celor care îi aşteptau cu mult drag, uneori cu lacrimi în ochi, alteori cu câte un zâmbet şugubăţ pe care numai un bătrân poate să-l schiţeze. Certitudinea că oamenii pot fi mâinile iubirii lui Dumnezeu îndreptate spre cei lipsiţi şi însinguraţi a fost reacţia sinceră, plină de bucurie şi de căldură a primitorilor darurilor, miraţi întrucâtva că şi ei, bunicii, pot deveni pentru o vreme nepoţii ascultători ai Păstorului Mirei Lichiei. Scopul proiectului a fost acela ca, prin intermediul unei activităţi social-filantropice, stâlpii comunităţii de mâine - copiii şi tinerii de astăzi - să deprindă virtutea milosteniei şi necesitatea ei în lumea de astăzi, să evadeze din pseudo-realitatea oferită de tehnologie în realitatea plină de probleme şi însetată de soluţii cu care se confruntă lumea actuală, să consolideze o atmosferă de prietenie şi un spaţiu de socializare, centrat pe nevoile semenului, orientat mai mult spre „a fi“ decât spre „a avea“.
Finalul proiectului i-a găsit pe toţi participanţii puternic amprentaţi de cele văzute, auzite şi realizate. „A fost o experienţă foarte frumoasă şi îmi doresc să fie aşa şi în anul ce vine. Mă bucur pentru că am văzut bătrânii cum zâmbeau, mai ales atunci când noi le-am oferit micile daruri“, a exclamat Cătălina, elevă în clasa a IX-a. „Cred că oamenii aceştia s-au simţit foarte bine, pentru că nu au parte în fiecare zi de o astfel de bucurie. Cred că noi i-am făcut foarte fericiţi!“, a adăugat şi Denisa, elevă în clasa a V-a. „Mă bucur pentru că am reuşit să-i facem în primul rând să se simtă din nou copii şi, într-o mică măsură, i-am bucurat mult!“, a mărturisit şi Adelina, elevă în clasa a IX-a. În final, „cu toţii ne-am simţit foarte bine pentru că am adus bucurie şi lumină în sufletul bătrânilor!“, a conchis Robert, elev în clasa a VIII-a.
Proiectul „Dăruind vei dobândi“, ediţia a II-a, realizat în Parohia „Sfântul Dimitrie“ - Oroftiana de Jos, a demonstrat încă o dată faptul că schimbarea pe care o vrem în lume trebuie să înceapă cu noi înşine şi că, în plină perioadă de post, am primit „dezlegare la fapte bune“, pentru a răspândi bucurie şi lumină acolo unde este tristeţe şi întuneric, pentru a transmite amintirea vie a copilăriei şi vestea apropiatei Naşteri a Mântuitorului Hristos în sufletele trecute trupeşte - nicidecum sufleteşte - de copilărie ale bunicilor noştri.