Transilvania
Daruri pentru vârstnici, bolnavi şi persoane defavorizate

Daruri pentru vârstnici, bolnavi şi persoane defavorizate

21 Aprilie 2017

Cu ocazia sărbătorilor pascale, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a vizitat beneficiarii Căminului de bătrâni „Acoperământul Maicii Domnului” de la Turda-Oprișani. De asemenea, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a vizitat persoane cu dizabilităţi din Pianu de Jos, Alba.

Beneficiarii Căminului pentru persoane vârstnice „Acoperământul Maicii Dom­nului” din Turda-Oprișani au primit din partea IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei câte un Nou Testament cu Psalmi, cărți de rugăciune și câte un ou roșu. De asemenea, ierarhul a adresat și un cuvânt de învă­țătură, în capela așezămân­tului, pentru persoanele care s-au putut deplasa, iar mai apoi a discutat cu beneficiarii și angajații.

La Centrul aflat în curtea Bisericii „Învierea Domnului” din Turda, sunt îngrijite 116 de persoane vârstnice, dintre care 65 sunt persoane care nu se pot deplasa. Aceştia beneficiază de servicii medicale și de îngrijire la standarde europene, asistenţă paliativă, consiliere psihologică, socializare şi petrecere a timpului liber, oferite de personalul de specialitate. De asemenea, pentru vârstnici au loc activităţi culturale şi de socializare, excursii, precum şi consiliere spirituală, prin rugăciunile pe care un preot le oficiază zilnic în capela Centrului, şi Sfânta Liturghie oficiată în duminici şi sărbători. Vârstnicii care nu se pot deplasa la capelă beneficiază de asistenţă religioasă în cameră. Centrul a fost înfiinţat în 2004, prin implicarea pr. Ştiopei Vasile şi pr. Dorin Sas, cu scopul de a ajuta persoane fără posibilitatea de a-şi asigura necesităţile de bază şi un trai decent.

Daruri pentru persoane cu dizabilităţi, în Alba

Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a vizitat persoanele cu dizabilităţi de la Locuinţa protejată din localitatea Pianu de Jos, judeţul Alba. Aşezământul social-filantropic, cu hramul „Sfânta Elena”, se află în grija Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, filiala Sebeş, şi este coordonat de părintele Gheorghe Marin. Aici sunt îngrijite permanent zece persoane cu diverse dizabilităţi. Ierarhul a oferit ouă roşii, iconiţe şi daruri beneficiarilor de la aşezământ precum şi personalului, apoi le-a adresat un cuvânt părintesc de încurajare şi le-a vorbit despre importanţa praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Activităţi la Centrul „Sfântul Nectarie”

Voluntarii de la Centrul „Sfântul Nectarie” au desfă­șurat o serie de activități menite să aducă bucurie pa­cienților și să coloreze rutina activității medicale desfă­șurată aici, conform pr. Bogdan Chiorean, responsabil în cadrul centrului. Astfel, un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au intonat, la fiecare etaj, cântări religioase pentru pacienţi şi aparţinătorii acestora, iar mai mulţi elevi de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” au susţinut un spectacol, oferind, cu ajutorul costumelor cu măşti şi al replicilor, o stare de bună dispoziţie celor internaţi. Ei au ­îmbrățișat pacienții și le-au oferit cadouri de Sfintele Paști. Şi vopsirea ouălor pentru Paşti a fost o activitate pregătită de voluntari la care au fost implicaţi o parte din pacienți. În cadrul Centrului „Sfântul Nectarie” activează 25 de voluntari, coor­donați de Monica Pașca.

Ajutor oferit de Filantropia Ortodoxă Bistriţa-Năsăud

Cu ocazia praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, Asociația „Filantropia Ortodoxă” Filiala Bistrița-Năsăud, prin Cantina socială „Sfânta Muce­niță Filofteia”, le-a oferit celor nevoiași pachete cu legume, alimente, dulciuri, haine, vin, cozonaci, ouă și jucării pentru cei mici. În total, s-au oferit pachete unui număr de 92 de familii aflate în evidenţele Asociației, pachetele cântărind între 20-30 de kilograme, în funcţie de numărul de membri din fiecare familie, cu un total de peste 300 de persoane și 850 de kilograme de alimente.

De asemenea, celor 90 de persoane vârstnice ocrotite în centrele rezidențiale și cu nevoi speciale „Sfinții Ioachim și Ana” din localitatea Cușma, „Sfinții Zaharia și Elisabeta” de la Maieru și „Sfântul Filaret cel Milostiv” de la Târlișua din cadrul „Filantropiei Ortodoxe Bistrița-Năsăud, li s-a oferit asis­tența spirituală specifică acestei perioade. De asemenea, pentru aceşti beneficiari li s-a pregătit masa tradițională de Sfintele Paști.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!