Sănătate
De ce apar anomaliile dentare

De ce apar anomaliile dentare

Andreea Rugină, 27 Noiembrie 2010

Anomaliile dentare sunt deviaţii în dezvoltarea normală a dinţilor. Acestea pot fi de număr, volum, formă sau structură. Prevenirea şi mai ales tratarea corectă a acestor anomalii presupune cunoaşterea temeinică a factorilor care le produc.

Factorii genetici influenţează creşterea şi dezvoltarea osoasă, iar când sunt nefavorabili determină apariţia acestor anomalii dentare în zona maxilo-facială. Un tratament ortodontic stabilit din timp va putea influenţa pozitiv evoluţia unora dintre aceste anomalii. Anomaliile congenitale pot fi de cauză genetică sau să fie determinate de o anumită condiţie a mamei în timpul sarcinii. Mediul este foarte important în accentuarea sau limitarea acestor anomalii existente.

Pentru a preveni apariţia acestor anomalii dentare este foarte important să se realizeze o prevenţie prenatală, investigându-se starea de sănătate a mamei, moştenirea genetică, sugerând evitarea efortului fizic şi psihic. Postnatal este important să se urmărească creşterea şi dezvoltarea osoasă, suptul la sân având un rol foarte mare în evoluţia aparatului dento-maxilar. După ce dinţii au erupt, igiena orală corespunzătoare, sigilările realizate de către medicul dentist pe dinţii definitivi, tratarea precoce a cariilor apărute menţin starea de sănătate a dinţilor temporari şi, ulterior, a celor definitivi. Igiena orală trebuie să înceapă încă de la 6 luni-1 an, când au apărut primii dinţi, şi se realizează de către mamă, care, cu un tifon pe deget, va şterge fiecare dinţişor. Între 2-4 ani, mama va spăla dinţii copilului cu perii speciale, iar odată cu împlinirea vârstei de 4 sau 5 ani copilul trebuie să se spele singur pe dinţi.

Există câteva obiceiuri vicioase, destul de des întâlnite la copii, suptul degetului mare, respiraţia orală, poziţionarea anormală a limbii în timpul înghiţitului, vorbirea defectuoasă, masticaţia leneşă, care influenţează negativ dezvoltarea anomaliilor dentare.

Consultul stomatologic trebuie făcut periodic, astfel încât medicul dentist să poată urmări erupţia dentară, migrarea, sănătatea dentară în general şi să poată trata eventualele anomalii apărute.

Astfel, foarte adesea medicul stomatolog generalist va apela la un consult de specialitate efectuat de dentistul ortodont, împreună cu care va elabora un plan de tratament de durată, pentru a trata optim aceste anomalii apărute la nivel dento-maxilar.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!