Demisii la vârf în cadrul Penitenciarului Craiova

05 Februarie 2009

▲ Directorul Penitenciarului Craiova, Constantin Bălă, şeful Biroului de Evidenţă, subcomisarul Radu Şchiopu, şi un alt lucrător din cadrul acestui serviciu, Marilena Cone, şi-au prezentat demisiile din funcţie, la cererea directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ioan Băla ▲

Demisiile înaintate de cei trei au fost avizate de Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, începând de marţi, a anunţat directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Băla. „În solicitările pe care le-am făcut către conducerea acestei unităţi, am constatat că m-au dezinformat cu privire la starea de lucruri“, a argumentat Ioan Băla. Totodată, şeful ANP a precizat că angajaţii Penitenciarului Craiova au anunţat cu întârziere Poliţia cu privire la faptul că suspectul în cazul jafului armat de la o casă de schimb din Braşov, Serghei Gorbunov, nu s-a întors la închisoare după expirarea perioadei de întrerupere a executării pedepsei. Directorul general al ANP a spus că angajaţii de la Biroul de evidenţă nu au sesizat Poliţia nici după ce Tribunalul Dolj a trimis o adresă prin care întreba dacă deţinutul s-a prezentat la închisoare. Sesizarea organelor de poliţie s-a făcut abia pe 28 octombrie 2008, deşi aceasta ar fi trebuit să se producă pe 15 august 2008.

Angajaţii penitenciarului ar fi putut fi „stimulaţi“ pentru a nu-şi face datoria

Întrebat dacă există indicii cu privire la faptul că angajaţii Penitenciarului Craiova au fost „stimulaţi“ pentru a nu-şi face datoria, şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a declarat: „Indicii nu sunt, dar suspiciuni există. Am sesizat Parchetul pentru a se aprofunda aceste aspecte, dat fiind faptul că unul dintre apărătorii deţinutului Serghei Gorbunov, într-o altă cauză, este chiar fiul angajatei de la serviciul de Evidenţă al Penitenciarului Craiova, Marilena Cone“. Nu în ultimul rând, directorul general al ANP a spus că a sesizat Comisia de disciplină din cadrul instituţiei pe care o reprezintă, cu privire la „modul neserios şi lipsa de operativitate“ manifestate la Penitenciarul Oradea şi la Penitenciarul Poarta Albă, în raportarea unor solicitări privind numărul de persoane care nu au mai revenit în închisoare după expirarea perioadei de întrerupere a executării pedepsei. Ioan Băla a precizat că, începând din anul 1998, numărul acestora se ridică la 130 de persoane, în întreg sistemul penitenciar din România.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!