An omagial
Despre vechile legături dintre Uppsala şi Bucureşti

Despre vechile legături dintre Uppsala şi Bucureşti

19 Iulie 2010

Preoţii din Scandinavia s-au întrunit la Stockholm, într-o conferinţă pe tema Autocefaliei româneşti, sub preşedinţia Preasfinţitului Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.

În cadrul conferinţei de duminică, 18 iulie, s-a discutat despre cele două evenimente cruciale din viaţa Bisericii Ortodoxe Române, respectiv, recunoaşterea oficială a Autocefaliei Bisericii noastre şi ridicarea la rang de Patriarhie. Preasfinţitul Macarie, Episcopul Europei de Nord, a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Stockholm, informează site-ul oficial al episcopiei. Cei prezenţi au participat apoi la conferinţa "Comuniune şi responsabilitate în Biserica Ortodoxă Română: Autocefalie şi Patriarhie", la care a fost invitat şi părintele profesor universitar doctor Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Părintele Alexandru Moraru le-a vorbit celor prezenţi despre contextul în care s-a produs evenimentul de la 1885, despre condiţiile în care era Biserica Ortodoxă Română înainte şi avantajele care au decurs din noua organizare.

Legăturile dintre teologia românească şi cea suedeză

Părintele Moraru a amintit de legăturile dintre teologia românească şi cea suedeză care au fost stabilite în anul proclamării Patriarhiei Române, când o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române a participat la invitaţia învăţatului episcop de Uppsala, Nathan Söderblom, câştigătorul Premiului Nobel pentru pace în 1930, la prima mare Adunare ecumenică de la Stockholm. Stabilirea legăturilor dintre cele două Biserici s-a datorat deopotrivă episcopului de Uppsala şi primului patriarh al României, Miron Cristea, invitat special la această manifestare. "Patriarhul Miron a participat la lucrările pregătitoare acestei Adunări ecumenice, însă nu a putut fi prezent la Stockholm, ci a trimis o delegaţie constituită din ierarhi şi teologi de seamă, cum ar fi: mitropoliţii Nicolae Bălan al Ardealului şi Nectarie Cotlarciuc al Bucovinei, episcopul Bartolomeu al Râmnicului, arhimandritul Iuliu Scriban şi profesorii Cicerone Iordăchescu, Ioan Lupaş, Vasile Ispir şi Romulus Cândea", a spus părintele Moraru.

Conferinţa de la Stockholm se înscrie în şirul manifestărilor din Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, închinate "Anului omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti".

(Silviu Dascălu Ioan Buşagă)


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!