La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Distincţii pentru realizatorii emisiunii „Universul credinţei”
Realizatorii emisiunii „Universul credinţei” (difuzată de Televiziunea Română duminica, de la ora 8:10) au primit ieri, 16 martie 2017, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Diploma Omagială „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, cu medalie, ca semn de preţuire, binecuvântare şi recunoştinţă pentru promovarea spiritualităţii creştine, a istoriei, educaţiei morale şi culturii româneşti. Evenimentul a avut loc în Salonul Sfinţilor Români al Reşedinţei Patriarhale, în prezența membrilor Permanenței Consiliului Național Bisericesc.
Întâistătătorul Bisericii noastre i-a felicitat pe realizatorii emisiunii „Universul credinţei” şi a apreciat lucrarea acestora ca fiind una misionară, pastorală, culturală şi patriotică. „Deşi nu dispune de multe resurse, emisiunea dumneavoastră are rezultate frumoase şi o cooperare fructuoasă cu Patriarhia Română. Sperăm ca şi anul acesta, dar şi în anii următori, să intensificăm lucrarea aceasta, pentru că Televiziunea Română are acces şi la sate, unde noi avem uneori parohii îmbătrânite. De aceea, trebuie să ne gândim şi la cei care pot să primească mesajul credinţei în casele lor. De asemenea, suntem bucuroşi să scoatem în evidenţă ceea ce a fost până acum memorial al celor care au pătimit în timpul comunismului şi vrednicia celor care au mărturisit credinţa în vremuri grele. Am observat că Televiziunea Română a făcut în acest sens un film pe care noi vrem să-l difuzăm mai des la Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române şi să scoatem în evidenţă dragostea de neam şi de Biserică a celor care în vremuri grele au fost fideli idealului credinţei, dar şi identităţii noastre româneşti”, a evidenţiat Preafericirea Sa. La final, Patriarhul României i-a îndemnat pe cei prezenţi să contribuie în continuare la edificarea spirituală a poporului român.
„Este emisiunea noastră pilon”
La debut, numele emisiunii a fost „Lumină din lumină”. La un moment dat însă, realizatorii au decis că „Universul credinţei” este un titlu mai cuprinzător şi, implicit, mai potrivit. „Pentru noi, această distincţie reprezintă o formă de recunoaştere a muncii pe care am depus-o şi ne dovedeşte faptul că ne aflăm pe drumul cel bun, că nu am rătăcit cărarea din 1990, de când s-a înfiinţat această redacţie şi până astăzi. Este recunoaşterea unei munci de echipă. «Universul credinţei» este emisiunea noastră pilon şi emisiunea care are cea mai mare continuitate, chiar dacă ea s-a numit şi «Lumină din lumină». De asemenea, întâlnirea de astăzi cu Preafericirea Sa înseamnă pentru noi şi o încurajare să mergem pe acelaşi drum. Avem un public fidel, care nu ne-a părăsit niciodată, indiferent de schimbarea formatului, pentru că niciodată conţinutul nu s-a schimbat. Din fericire, constatăm şi o întinerire a publicului acestei emisiuni de-a lungul schimbărilor pe care le-am suferit. Întrebările, şi ale generaţiei tinere, şi ale generaţiei vechi, sunt aceleaşi: Cine suntem? Încotro mergem? Care este sensul existenţei? Unde putem să găsim răspunsurile adevărate? etc. Iar răspunsurile adevărate, chiar dacă vremelnic sunt căutate în diverse speculaţii ale gândirii moderne, sunt găsite tot la esenţă, iar esenţa este Dumnezeu”, ne-a declarat Cristina Andrei, producător al emisiunii „Universul credinţei”.
Din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, realizatorii emisiunii „Universul credinţei” au primit şi trei volume apărute la Editurile Patriarhiei Române: „Evanghelia slavei lui Hristos. Predici la Duminicile de peste an”, lucrare semnată de Preafericirea Sa, apărută la Editura BASILICA a Patriarhiei Române; „Martiri pentru Hristos, din România, în perioada regimului comunist”, reeditare 2017, apărută la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, şi „Bucuria comuniunii şi dinamica misiunii creştine. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2016”, apărută la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.