Banat
Duminica a 25-a după Rusalii în Banat

Duminica a 25-a după Rusalii în Banat

În Duminica a 25-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a târnosit biserica din localitatea Sărăzani, Protopopiatul Făget, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Hălmăgel, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a liturghisit în Parohia Mal, Protopopiatul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit în Parohia Timișoara-Ronaț, iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a liturghisit în Catedrala Veche din Arad.

În Duminica a 25-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a târnosit biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Filia Sărăzani, Parohia Bârna, Protopopiatul Făget.

Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat, la orele dimineţii, de so­borul de preoţi şi diaconi, în frunte cu părintele protopop Bujor Păcurar şi părintele paroh Miron Zepa. La acest moment deosebit din viața comunității au participat reprezentanți ai autorităților locale și un număr mare de credin­cioși indigeni, dar și din Făget, Lugoj și Timișoara.

După târnosire, chiriarhul Banatului, înconjurat de preoții slujitori, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia au fost pomeniți ctitorii și toți cei care au contribuit, într-un fel sau altul, la edificarea și înfru­musețarea lăcașului de cult. Tot în cadrul slujbei, Părintele Mitropolit Ioan, în semn de deosebită prețuire și părintească dragoste pentru rodnica activitate pastoral-misionară şi administra­tiv- gospodărească timp de 39 de ani în slujba Bisericii, i-a acordat părintelui paroh distincția de iconom-stavrofor.

La finalul slujbei, întâistătătorul Mitropoliei Banatului a vorbit despre importanța și semni­ficațiile târnosirii unei biserici. În acest sens, ierarhul a spus: „Biserica aștepta momentul acesta al coborârii harului lui Dumnezeu și pentru a o trece de aici, de pe pământ în cer. Începând de astăzi, biserica aceasta o veți vedea doar aici, dar ea de astăzi a trecut în cer. Strămoșii dumneavoastră au așteptat-o în Împărăția lui Dumnezeu de 100 de ani, să aibă și ei biserică în cer. Dumnezeu să-i odihnească în ceruri pe strămoșii frățiilor voastre, care au zidit aici, la poalele munților, această frumoasă și măreață biserică! Astăzi am pomenit atât ctitorii acestei biserici monumemtale, cât și pe feciorii care au plecat pe front în Primul și în al Doilea Război Mondial din această localitate, care nu s-au mai întors să-și vadă biserica zidită de părinții lor”.

Potrivit tradiției Bisericii Ortodoxe Române, la finalul slujbei toți credincioșii prezenți au avut prilejul de a intra în Sfântul Altar, închinându-se înaintea Sfintei Mese, locul unde se aduce Sfânta Jertfă cea fără de sânge a Noului Legământ.

Tot în această duminică, Prea­sfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a liturghisit în biserica Parohiei Timișoara-Ronaț, Protopopiatul Timișoara I. La finalul slujbei, Preasfinția Sa a explicat Pilda samarineanului milostiv, relatată de Evanghelistul Luca.

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a slujit în Parohia Hălmăgel

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Hălmăgel, Protopopiatul Sebiș, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, din sobor făcând parte părintele protopop Alexandru Botea și preotul paroh Ciprian-Nicolae Briciu. La momentul cuvenit, chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de învățătură despre „O potrivire calendaristică”, adică pomenirea Sfântului Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, chiar în Duminica Samarineanului milostiv, prilejuind astfel exem­plificarea întocmai pentru credincioși a parabolei atât de grăitoare pentru filantropia creș­tină, prin viața jertfelnică pentru aproapele a unuia dintre ierarhii aleși ai Bisericii. Tâlcuirea Evangheliei duminicale, după Cazania zilei, a arătat cum sub chipul samarineanului milostiv este Însuși Mântuitorul, ilustrând mila divină față de cei ce în căderile pe calea vieții caută mântuirea, a amintit Înaltpreasfinția Sa.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a oferit preotului paroh Ciprian-Nicolae Briciu distincția de iconom în semn de aleasă prețuire pentru hărnicia de care a dat dovadă în treburile gospodărești ale parohiei.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul a sfințit obiectele noi de cult, achiziționate de credincioși, crucea ce va fi așezată pe turla bisericii și locul unde se va construi o casă parohială nouă.
Tot duminică, Preasfințitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Veche a Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența numeroșilor credincioși. În cuvântul de învăță­tură adresat celor de față, ierarhul a arătat cât de importante sunt dragostea și mila față de aproapele aflat în suferință și încercare.

Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Parohia Mal

În Duminica a 25-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit Sfânta Liturghie în Parohia Mal, Protopopiatul Caransebeșului. Dimineață a sfințit o troiță ridicată în 1876, care a fost restaurată recent.

La slujbă au participat și auto­rități locale, dar și foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în veș­minte populare specifice Văii Bistrei. După Sfânta Liturghie, Prea­sfinția Sa a sfințit și noua casă parohială, care a fost achiziționată recent și amenajată.

„Este o bucurie mare pentru noi cei de la centrul eparhial, dar cu siguranță este bucurie mare și pentru credincioșii din această localitate, deoarece au o casă parohială bine amenajată, iar preotul paroh va locui aici împreună cu familia și, sigur, va oficia toate slujbele rânduite. Dumnezeu să-i binecuvinteze pe toți ctitorii și donatorii care au contribuit la achi­ziționarea și înfrumusețarea casei parohiale și dorim tuturor un post binecuvântat, cu mult folos duhovnicesc și după urcușul din cele 40 de zile să ne bucurăm și să ne veselim duhovnicește la marele praznic al Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Lucian l-a hirotesit iconom pe părintele paroh Ioan Popa, iar celor ce s-au implicat în lucrarea bisericii ierarhul le-a oferit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!