Actualitate religioasă
Duminica Sfinților Români prăznuită în București

Duminica Sfinților Români prăznuită în București

Marius Nedelcu, 20 Iunie 2017

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” din București, care și-a săr­bă­torit hramul principal. De asemenea, la Catedrala Pa­triarhală din Capitală, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.

Credincioși din Capitală și din localitatea ilfoveană Po­pești-Leordeni au participat duminică la hramul Mănăstirii „Duminica Sfinților Români” din sectorul 4 al Bucu­reștilor. Aceștia au fost bine­cu­vân­tați de PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Li­turghie. În cuvântul de învăță­tură, ierarhul a spus că sfinții români sunt roade ale lucrării Duhului Sfânt în neamul nostru. „Numărul mare de sfinți români cunoscuți, numărul și mai mare de sfinți ai neamului nostru ne­cu­noscuți arată că lucrarea Sfântului Apostol Andrei, precum și a concetățeanului său, Sfântul Apostol Filip, a fost roditoare. Duhul Sfânt a lucrat în sânul poporului român deodată cu formarea sau etnogeneza sa din populația geto-dacă autohtonă, localnică, și populația romană adusă în urma cuceririi Daciei de către Traian după anul 107, pe meleagurile noastre. Avem sfinți începând din epoca Sfinților Apostoli și până în vremea noastră.

Calendarul nostru ortodox este plin de numele sfinților români, care sunt marcate cu culoarea albastră”, a spus Prea­sfin­ția Sa. Din soborul de slujitori care s-a rugat împreună cu Episcopul-vicar patriarhal au făcut parte părintele protosinghel Ioachim Ceaușu, starețul Mănăstirii „Duminica Sfinților Români”, părintele Ioan Bondar, protoiereu al Protopopiatului Ilfov Sud, precum și alți slujitori. La finalul slujbei s-a oficiat și slujba Parastasului pentru Patriarhul Teoctist al României, ctitorul Mănăstirii „Duminica Sfinților Români”. Credincioșii prezenți la slujbă au primit în semn de binecuvântare, de la PS Părinte Varlaam Ploieș­teanul, iconițe, iar din partea mănăstirii pachete cu o gustare.

Duminica Sfinților Români la Catedrala Patriarhală

Credincioșii care au venit duminică la Catedrala Patriarhală au fost binecuvântați de PS Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură, ierarhul a spus că sfinții sunt mijlocitori pentru oameni înaintea Sfintei Treimi. „Pe sfinții români îi cinstim pentru că s-au împărtășit, prin Sfântul Duh, de sfințenia Preasfintei Treimi, îi cinstim pentru că au fost temelii ale dreptei credințe, pentru că au mărturisit prin propovăduirea și prin faptele lor minunate pe Mântuitorul lumii. Îi cinstim pentru că s-au făcut mijlocitori ai noștri către Dumnezeu și rugători înaintea Preasfintei Treimi pentru iertarea păcatelor, dar și pentru propășirea duhovnicească. Ei sunt pentru noi modele, ei sunt pentru noi o încurajare continuă de a fi lumină, precum ne îndeamnă Mântuitorul Hristos”, a spus PS Părinte Ieronim Sinaitul.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!