De curând m-am întâlnit cu un om frumos, o fostă elevă dragă sufletului meu, olimpică la Religie, ambițioasă, cultivată și inteligentă, care a studiat în Anglia. Răstignită între dorința de realizare profesională, probleme de familie și viața duhovnicească, greu încercată în peisajul de patimi descoperite în climatul magic al Angliei, prinsă în închisoarea unei iubiri neîmplinite, dar și în capcana unui sistem de exploatare a tinerilor bursieri imigranți, a cedat ispitei de a da vina pe Dumnezeu și a intrat în depresie.
„Educaţie prin curăţenie” la o şcoală din Buzău
Conceptul japonez „Educaţie prin curăţenie” este pus în practică la Şcoala Generală Nr. 11 din Buzău, în urma unui parteneriat încheiat între Primăria Buzău, Kaizen România şi Clean up Japan. O primă sesiune de curăţenie a fost deja organizată în şcoală, la activitate participând 100 de elevi.
Elevi, profesori şi reprezentanţi ai comunităţii locale fac echipă pentru a ecologiza, înfrumuseţa şi schimba în bine spaţiul şcolii, în cadrul unui proiect ce are la bază conceptul japonez „Educaţie prin curăţenie”. Totodată, proiectul are şi rolul de a îmbunătăţi relaţiile sociale, de a creşte spiritul de voluntariat, de cooperare şi dezvoltare a lucrului în echipă după un alt principiu sănătos, „învăţare prin practică”.
Conceptul „Educaţie prin curăţenie” s-a extins la nivel mondial şi astfel a pătruns şi în România, nu doar la nivelul unităţilor de învăţământ, ci şi la nivelul companiilor, bazându-se în principal pe dorinţa voluntarilor de a învăţa, a respecta anumite reguli şi a le pune, ulterior, în practică. „În Japonia, în toate şcolile se fac astfel de activităţi o dată pe lună, dar în cadrul companiei mele fac în fiecare zi. Când le spun prima dată oamenilor să facă curat, sunt fel de fel de reacţii, există reacţii pozitive şi rareori cazuri în care se opun acestui îndemn”, a precizat preşedintele Clean Up Japan Association, Tetsuo Toshi, citat de Agerpres.
La Şcoala Generală Nr. 11 învaţă aproximativ 1.900 de elevi şi este prima instituţie de învăţământ din ţară „circulară”, care produce energie electrică sau se foloseşte printre altele de apa de ploaie pentru realizarea anumitor sarcini. „Şcoală circulară nu înseamnă doar că producem energie pentru noi şi dăm în reţeaua naţională, că avem o seră didactică în care elevii îşi desfăşoară lecţii, înseamnă că şcoala noastră este prietenoasă cu mediul şi de aceea strategia Kaizen este binevenită şi completează conceptul de şcoală circulară. De ce? Copiii trebuie să înveţe să repecte mediul pentru că mediul este cel în care trăim. Activitatea nu va fi desfăşurată doar astăzi, am înscris şcoala în programul naţional «Şcoli prietenoase cu mediul». Copiii pot fi educaţi prin curăţenie, mai ales că acasă nu prea se face lucrul acesta. Când eram noi copii, făceam acest lucru fără să-l denumim în vreun fel”, a subliniat directoarea şcolii, Lavia Mărculescu.
Primăria municipiului Buzău derulează şi programul „Şcoala din parc”, în cadrul căruia este încurajată „învăţarea în aer liber, care înseamnă libertate şi sănătate”. Atelierele se vor desăşura şi în acest sfârşit de săptămână, în Parcul Crâng, în intervalul orar 10:00-13:00, şi acestea sunt: ReciclArt - hrănitoare de păsări, Creaţie cu elemente din natură, Treasure hunt, Mişcare şi voie bună în natură, Experiment (ştiinţe) şi atelierul emoţiilor. (O. N.)