Banat
Examen de capacitate preoţească în Arhiepiscopia Timișoarei

Examen de capacitate preoţească în Arhiepiscopia Timișoarei

03 August 2018

În conformitate cu Metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical, aprobată de Sfântul Sinod prin Hotărârea nr. 1199/2008 şi completată prin Hotărârea nr. 565/2017, se va organiza o nouă sesiune a examenului de capacitate preoţească - sesiunea octombrie 2018, în Arhiepiscopia Timișoarei.

La examenul de capacitate preoţească se pot înscrie doar licenţiaţii în Teologie Pastorală, cei care doresc hirotonia întru preot. Examenul de capacitate preoţească are valabilitate un an de zile pentru cei care au obţinut media sub 9,00 şi doi ani valabilitate pentru cei care au promovat cu cel puţin media 9,00.

Examenul va consta: într-o probă eliminatorie - testare psihologică ce se va desfăşura în ziua de 4 octombrie, ora 9:00; testarea de specialitate: se vor susţine probele scrise (Dogmatică şi Morală; IBU şi IBR) şi probele orale (Exegeză NT, Predică, Cateheză, Tipic şi Liturgică, Cântare, Legislaţie şi Administraţie bisericească) în ziua de 11 octombrie, ora 9:00, la Centrul eparhial din Timişoara, B-dul C.D. Loga nr. 7.

Înscrierea se va face la Centrul eparhial (la Sectorul învăţământ) în perioada 3-14 septembrie. Dosarul de înscriere va cuprinde: a) cerere către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timi­șoarei și Mitropolitul Banatului; b) copii după actele de studii: diplomă de licenţiat în Teologie Pastorală, master, doctorat şi foile matricole, certificat modul psihopedagogic; c) copie B.I./C.I.; d) recomandarea preotului duhovnic; e) dovadă de la Centrul eparhial că nu are impedimente canonice la hirotonie.

În săptămâna 17-28 septembrie se vor susţine cursuri de pregătire a candidaţilor pentru examenul de capacitate preoţească.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!