Transilvania
Examen de capacitate preoţească în Episcopia Oradiei

Examen de capacitate preoţească în Episcopia Oradiei

09 Noiembrie 2018

În prezenţa Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, în zilele de 5, 6 și 7 noiembrie, în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei s-a desfășurat examenul de Capacitate preoţească, sesiunea de toamnă, din anul 2018.

La acest examen s-au înscris nouă candidaţi care au susţinut trei probe. Cea dintâi probă, eliminatorie, s-a desfășurat luni, 5 noiembrie, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, iar din comisia de examinare prezidată de PS Episcop Sofronie, au făcut parte pr. prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul, și protos. Irineu Bighe, ecleziarhul Catedralei Episcopale. Proba a constat în verificarea aptitudinilor muzicale și a competențelor legate de practica și slujirea liturgică.

Marți, 6 noiembrie, la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei a avut loc proba scrisă, ce a constat în testarea cunoștințelor de liturgică, drept canonic și administrație bisericească. Comisia de corectare a lucrărilor, prezidată de PS Episcop Sofronie, a fost alcătuită din: pr. conf. dr. Miron Erdei şi pr. lect. dr. Emil Cioară, cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman” din Oradea, și pr. prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

Miercuri, 7 noiembrie, candidații au participat la proba orală a examenului de capacitate preoțească, desfășurată la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, fiind examinaţi potrivit temelor de examen şi bibliografiei aferente din „Îndrumătorul administrativ-bisericesc. Ghid practic pentru examenul de capacitate preoţească, administrarea parohiei şi a mănăstirii”, ediţia a III-a, carte tipărită cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, la Editura „Cuvântul Vieţii” a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, în anul 2017.

Comisia de examinare, prezidată de PS Episcop Sofronie, a fost compusă din membri ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei. Potrivit metodologiei specifice, media de promovare a examenului de capacitate preoțească este de minim 7.00. Pentru candidații care au obținut medii finale cuprinse între 7.00 și 9.00, valabilitatea examenului este de un an, iar pentru cei care au obținut medii finale peste 9.00, valabilitatea examenului este de doi ani. (Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!