Actualitate religioasă
Examene de promovare profesională în preoţie

Examene de promovare profesională în preoţie

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, în Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae”, s-au desfăşurat ieri, 11 iulie 2018, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, examenele pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie (definitivat şi gradul 2). La examenul pentru obţinerea gradului definitiv în preoţie au participat 79 de candidaţi, iar la examenul pentru obţinerea gradului 2 clerical au participat 72 de candidaţi. Preşedintele comisiei de evaluare a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

În cadrul examenului pentru obţinerea gradului definitiv în preoţie, candidaţii au tratat două subiecte, unul legat de Marea Unire din 1918, iar celălalt legat de calităţile pe care trebuie să le aibă un duhovnic. Candidaţii care au susţinut examenul pentru obţinerea gradului 2 în preoţie au tratat trei subiecte: „Prezenţa misionară a Bisericii în societatea informaţională”, „Tactul pastoral – o necesitate permanentă” şi „Dificultăţi în pastoraţia intelectualilor rasaţi”. „Săptămâna trecută au început cursurile, iar pe lângă acestea, cursanţii au participat şi la programul liturgic desfăşurat în Biserica «Sfânta Ecaterina» – paraclis universitar. Apoi, după câteva zile de odihnă, candidaţii s-au prezentat la examenele scrise pentru definitivat şi gradul 2. Observăm că anul acesta există o creştere a interesului pentru temele studiate, dar şi o mai mare comuniune cu profesorii care au conferenţiat şi un schimb de idei între părinţii care au participat la aceste cursuri. Fiecare dintre preoţii participanţi are o experienţă proprie, pe care şi-a îmbogăţit-o în urma convorbirilor avute cu ceilalţi părinţi slujitori, participanţi la aceste cursuri de perfecţionare şi de formare continuă”, ne-a spus pr. Aurel Mihai, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Preoții care au participat la cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie au audiat săptămâna trecută 12 ­cursuri și seminarii, susținute de profesori de la diferite facultăți de teologie din țară, precum și de la Academia Română. Confe­rențiarii au fost stabiliți de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. „Comisia a dorit să evalueze atât cunoştinţele istorice ale candidaţilor, cât şi cunoştinţele pastoral-misionare ale acestora. Proba orală a examenului pentru obţinerea gradului 2 clerical va avea loc mâine (astăzi, n.r.) la Palatul Patriarhiei de la ora 9:00. Vor fi două comisii care vor evalua uşurinţa candidaţilor de a transmite învăţăturile pe care şi le-au însuşit şi mai ales abilitatea lor de a aplica în mod concret aceste cursuri”, ne-a declarat pr. Dumitru Ştefănescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie, organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor pentru întreaga Mitropolie a Munteniei şi Dobrogei, au debutat în data de 2 iulie, acestea având scopul de a oferi clericilor implicați în lucrarea Bisericii repere pastoral-misionare din experiența duhovnicească a Sfinților Părinți, adaptate la realitățile și provocările contemporane.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!