„În vremea aceea au venit fariseii la Iisus și se sfădeau cu El, cerând de la El semn din cer, ispitindu-L. Și Iisus, suspinând cu duhul Său, a zis: Pentru ce neamul acesta cere semn?
Expoziția „Clujenii și Marea Unire din 1918”, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) organizează vernisajul expoziției „Clujenii și Marea Unire din 1918”, vineri, 2 noiembrie, ora 13.00 la sediul muzeului, strada Constantin Daicoviciu, nr. 2, Cluj-Napoca. Expoziția marchează împlinirea unui secol de la înființarea în Cluj a Senatului Național Român din Ardeal (2 noiembrie 1918), primul organism democratic al românilor, condus de Amos Frâncu și Emil Hațieganu, al cărui sediu era în clădirea Băncii „Economul” (azi str. Regele Ferdinand nr. 31, lângă Poșta Centrală). Cu această ocazie, publicul vizitator va putea vedea pentru prima dată panoul cu emblema Senatului, în chenar tricolor, amplasat în urmă cu un secol pe clădirea acestei instituții financiare românești din Cluj.
De o importanță specială în cadrul expoziției sunt obiectele cu valoare memorială ale participanților clujeni la Adunarea Națională de la Alba Iulia, care sunt expuse alături de steaguri și arme ale gărzilor naționale, documentele programatice ale Unirii, publicații periodice, fotografii și scrisori de epocă, jurnale, hărți, brevete, medalii, decorații ș.a. Ele ilustrează o tematică ce cuprinde mișcarea de autodeterminare a românilor din Transilvania, înființarea și activitatea Senatului Național Român, participarea delegaților clujeni la Adunarea Națională de la Alba Iulia, situația existentă în Cluj până la intrarea armatei române (24 decembrie 1918), instaurarea administrației românești în oraș și activitatea Consiliului Dirigent al Transilvaniei, la începutul anului 1919.
Expoziția este însoțită de un catalog bilingv (româno-englez), intitulat „Rememorând Marea Unire. Centenar 1918-2018”, care cuprinde descrierea pieselor expuse, precum și însemnările memorialistice redactate de Sidonia Docan, secretara Senatului, și de avocatul Emil Hațieganu, ambii delegați din partea Clujului la Alba Iulia în 1 decembrie 1918. Expoziția va putea fi vizitată până în 3 martie 2019. În această perioadă, în sala multimedia, vor avea loc proiecții de filme documentare tematice și vor fi evocate, prin programele de comunicare și pedagogie muzeală, o serie de personalități clujene care au contribuit la realizarea celui mai important act al modernității politice a românilor, conform unui comunicat al Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.