Transilvania
FOTO: MCDR

Festivalul internaţional de operă „Hunedoara Lirică”

17 Iulie 2017

Un repertoriu divers, 130 de artişti de operă, între care se numără solişti consacraţi ai genului, două scene în aer liber, la Castelul Corvinilor şi Palatul Magna Curia, sunt doar câteva dintre reperele Festivalului internaţional de operă în aer liber „Hunedoara Lirică”, eveniment cultural care va avea loc în perioada 16-21 iulie la Deva, Hunedoara şi Petroşani.

Publicul va putea asculta lucrări din creaţia compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Georges Bizet, Charles-François Gounod şi Nikolai Andreievici Rimski-Korsakov în interpretarea artiştilor Julia Novikova (Rusia, câştigătoarea celebrei competiţii Operalia, sub conducerea lui Placido Domingo), Anooshah Golesorkhi (SUA), Felipe Rojas Velozo (Chile), Theodore Coresi (Austria), Catarina Lal (România) şi Stella Kavvadia Alevra (Grecia), conform Agerpres.

„În aceste spectacole sunt prezenţi artişti de marcă, foarte valoroşi, staruri în perioada actuală, tineri artişti care au ajuns la un nivel deosebit. Sunt musafiri care vin de la Teatrul Balşoi, de la Scala din Milano, care au cântat la Arena di Verona sau la Metropolitan Opera. Aş putea exemplifica prin baritonul din opera Rigoletto, Anooshah Golesorkhi, care a cântat şase stagiuni la Metropolitan Opera, şi alături de el o avem ca invitată de onoare pe Julia Novikova, o tânără artistică de origine rusă, care a câştigat, la 23 de ani, premiul Operalia al maestrului Placido Domingo, alături de care a şi cântat”, a spus directorul artistic al festivalului, maestrul Theodore Coresi, citat de Agerpres.

Repertoriul festivalului cuprinde două spectacole cu arii din opere, operele „Rigoletto” - de G.Verdi, „Tosca” - de G. Puccini, şi „Cosi fan tutte” - de W.A. Mozart, opera rock „Zrinyi 1566” şi un concert simfonic susţinut de Filarmonica de Tineret din Haga, Olanda.

„Ne-am gândit să oferim publicului o marjă mai largă de repertoriu pentru că noi ne dorim să apropiem de acest gen artistic spectatori de toate vârstele. Tinerilor care vor să vină către muzică li se oferă şi opera rock, iar iubitorilor de simfonic li se oferă gala de operă sau lucrări orchestrale. Pentru cei care iubesc opera clasică avem bucuria să oferim două producţii total diferite: Tosca, de Puccini, şi Rigoletto, de Verdi”, a spus Theodore Coresi.

Festivalul a început duminică seara, la Teatrul de Artă din Deva, cu o gală de operă, acelaşi spectacol urmând să fie prezentat azi, la teatrul din Petroşani. Tot azi, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, publicul va putea urmări Filarmonica de Tineret din Haga.

Mâine, la Castelul Corvinilor va fi prezentată opera rock „Zrinyi 1566”, realizată de o companie din Ungaria, iar miercuri, pe scena în aer liber de la Palatul Magna Curia din Deva este programat spectacolul cu opera „Rigoletto” de G. Verdi; dirijor: Juan Cantarell (Spania).

Festivalul continuă joi la Castelul Corvinilor cu opera „Tosca” de G. Puccini şi se va încheia vineri, la Teatrul din Deva cu spectacolul „Cosi fan tutte”, de W.A. Mozart.

„Este prima ediţie în această formulă cu operă, muzică clasică şi music hall. Organizarea nu este uşoară, dar am creat un comandament de lucru, avem şi foarte mulţi voluntari care ne ajută. Este o atmosferă de prietenie frumoasă, teatrul este plin de artişti din 15 colţuri ale lumii, de pe patru continente, se vorbesc toate limbile pământului, dar italiana este cea care ne leagă pe toţi, pentru că majoritatea operelor sunt în limba italiană. Este frumos, aşteptăm publicul cu mare drag, trebuie să vadă artiştii din acest festival”, a declarat directorul executiv al festivalului, regizorul Mihai Panaitescu, citat de Agerpres.

„M-a întrebat cineva de ce operă şi nu teatru (la Deva n.r.). În primul rând, pentru că muzica este vibraţie şi inspiraţie, dar are şi forţa extraordinară de a uni diverse culturi şi popoare. Ea dărâmă bariere, fiind un limbaj universal, ne face mai buni şi ne uneşte pe toţi în jurul unor valori universale, aducându-ne sentimentul veşniciei. (...) Aceşti minunaţi oameni care vin de pe scenele mari ale lumii, unde poate nu vom ajunge niciodată, vin la noi acasă şi ne încântă cu talentul lor, ceea ce este un mare lucru”, a conchis regizorul Mihai Panaitescu, cunoscut publicului pentru spiritul său inovativ în spectacolele de teatru, conform Agerpres.

Festivalul „Hunedoara Lirică” 2017 este organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara, Teatrul de Artă Deva, cu sprijinul primăriilor din Deva şi Petroşani şi cu participarea extraordinară a Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!