Actualitate socială
Fonduri europene pentru fermierii care deţin câteva bovine

Fonduri europene pentru fermierii care deţin câteva bovine

Mariana Bahcevan, 18 Martie 2017

Fermierii români care deţin între trei şi nouă vaci de lapte vor primi un ajutor financiar din fondurile europene alocate României pentru sectorul laptelui în valoare de 5,4 milioane de euro. Sprijinul este destinat pentru a ajuta fermierii să producă mai mult pentru piaţă, potrivit unui proiect de hotărâre al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit proiectului publicat pe site-ul MADR, pentru micii producători de lapte este destinată suma de aproximativ 5,4 milioane de euro, care se asigură din Fondul European de Garantare Agricolă - FEGA, prin bugetul MADR pe anul 2017. „Ajutorul financiar prevăzut se acordă producătorilor de lapte, persoane juridice, persoane fizice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale (...), care se încadrează la activitatea de agricultură la scară mică”, se precizează în document. Pentru obţinerea ajutorului financiar, un beneficiar trebuie să deţină un efectiv de vaci de lapte de minimum trei şi maximum nouă capete, identificate şi înregistrate în Registrul Național de Endoprotezare (RNE) la data depunerii cererii, în exploataţie cu cod de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentației (ANSVSA) şi să aibă documente că a livrat/ vândut direct minimum 4 tone de lapte, în perioada 1 aprilie 2015 - 31 martie 2016.

Cererile pentru obţinerea ajutoarelor se depun la centrele judeţene ale Agenției pentru Plăți în Agricultură (APIA), respectiv a municipiului Bucureşti, însoţite de documentele legale prevăzute, până la data de 2 mai 2017.

În proiectul de act normativ se precizează că producătorii de lapte care deţin un efectiv de vaci mai mic de trei capete sau mai mare de nouă capete nu beneficiază de prevederile actului normativ. „Suma cuvenită fiecărui producător de lapte se calculează de către APIA prin împărţirea sumei totale prevăzute la efectivul eligibil de vaci de lapte. Plăţile pentru aceste ajutoare se efectuează până la data de 30 iunie 2017. În vederea evaluării eficacităţii măsurii, ANSVSA verifică beneficiarii care au solicitat ajutorul de adaptare excepţional prevăzut de prezenta hotărâre a Guvernului, dacă menţin exploataţia/ exploataţiile înregistate în RNE până la data de 31 august 2017 şi transmit rezultatul verificărilor către APIA” , se mai arată în document.

Autoritatea competentă comunică Comisiei, până la data de 15 octombrie 2017, sumele plătite, numărul şi tipul beneficiarilor şi evaluarea eficacităţii măsurii. Potrivit notei de fundamentare, exploataţiile cu efective de vaci de lapte cuprinse între trei şi nouă capete sunt ferme mici a căror producţie, în proporție de aproximativ 50%, este destinată consumului propriu, ceea ce duce la venituri reduse din această activitate, risc mărit de apariţie a bolilor transmisibile la om (zoonoze), exploatare de metişi cu grad genetic scăzut.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!