Guvernul a cheltuit din fondul de rezervă de zece ori mai mult decât şi-a propus

23 Noiembrie 2007

Guvernul a alocat, în primele zece luni ale anului, peste 1,3 miliarde de lei din cele două fonduri pe care le are la dispoziţie, de rezervă bugetară şi de intervenţie, însemnând de zece ori mai mult decât suma care a fost estimată, prin legea bugetului, că va fi cheltuită în 2007 din aceste surse.

Guvernul a programat, în 2006, prin legea bugetului de stat, că va avea nevoie de 128,7 milioane de lei, în 2007, pentru alimentarea fondului de rezervă, pe care îl are la dispoziţie, şi de alte 1,2 milioane de lei pentru fondul de intervenţie. Conform legii finanţelor, executivul poate apela la fondul de rezervă bugetară pentru a finanţa unele cheltuieli urgente sau neprevăzute, apărute în timpul anului bugetar şi la cel de intervenţie, pentru a susţine financiar unele acţiuni urgente, pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi naturale şi pentru a sprijini persoanele sinistrate. Totodată, legea arată că sursa din care se poate majora fondul de intervenţie, în cursul anului, este cel de rezervă bugetară. Alocările din cele două fonduri se fac pe bază de hotărâri ale guvernului. De la 1 ianuarie până la sfârşitul lui octombrie, cabinetul a emis 76 de hotărâri pentru a suplimenta cheltuielile unor autorităţi cu bani din fondul de rezervă, şi alte şapte acte pentru acoperirea din fondul de intervenţie a unor pagube cauzate de calamităţi. Suma scoasă din fondul de rezervă s-a ridicat la circa 820 de milioane de lei, iar cea direcţionată din fondul de intervenţie la aproximativ 545 de milioane de lei.

Diferenţa dintre suma programată prin buget şi cea acordată prin hotărâri, care este de aproape 1,2 miliarde lei, se justifică, potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei şi Finanţelor, prin modalitatea de suplimentare a celor două fonduri, stipulată de legea finanţelor. „Ordonatorii de credite analizează bugetul programat, în timpul anului, şi când au acţiuni care nu se mai desfăşoară, dar pentru care au fost bugetate anumite sume, sau au disponibilităţi băneşti, legea spune să le verse la fondul de rezervă. Este un cont «revolving». Finanţele sunt informate de fiecare dată când sunt disponibilităţi băneşti şi banii intră automat în fondul de rezervă“, au declarat reprezentanţi ai ministerului.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!