Actualitate religioasă
Hramul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală

Hramul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală

Alexandru ­Briciu, 07 Decembrie 2017

La sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Protoieria Sector 3 Capitală și-a sărbătorit hramul de iarnă. În locașul ce adă­postește de peste patru veacuri mâna dreaptă a Sfântului Nicolae, Sfânta Liturghie a fost săvâr­șită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul au făcut parte părintele Florin Busuioc, protoiereu al Protopopiatului Sector 3 Capitală, părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou, preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni pentru odihna sufletului Majestăţii Sale Regele Mihai I al României. Răspunsurile liturgice la strană au fost oferite de arhid. protopsalt Mihail Bucă, împreună cu membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre viața Sfântului Nicolae, care ne îndeamnă să fim buni și să înțelegem că adevărata fericire constă în bucuriile pe care le oferim altora: „Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, a fost unul dintre cei mai populari și îndrăgiți sfinți ai Bisericii, rămas în inimile celor mari și ale celor mici ca un om care a făcut multe daruri, un ierarh slujitor al Bisericii care a adus bucurie semenilor, și model până la sfârșitul veacurilor pentru cei care slujesc Domnului și pentru mul­țimea credincioșilor”. De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit despre darul de mare preț pe care voievodul Mihai Viteazul l-a oferit Bisericii „Sfântul Gheor­ghe”-Nou: „Sfântul ­Nicolae este ocrotitorul acestei biserici voievodale încă din vremea unui mare domn al Țării Românești, care a reușit să unească, pentru scurt timp, sub sceptrul său, toate cele trei Țări Române – Mihai Viteazul. Mărinimos, așa cum au fost marii și adevărații domni ai pământului românesc, el a dăruit acestei biserici un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae pentru a întări evlavia credincioșilor. Sunt mai bine de patru veacuri de când Sfântul Nicolae este cinstit în această biserică istorică”, a spus Epis­copul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Am primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel prin delegarea Prea­sfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a oferit credincioșilor și mul­țimii de pelerini pilda cea frumoasă a vieții Sfântului ­Nicolae, chip al blândeților și ierarh luminat de Dumnezeu pentru a ține credința cea dreaptă cu tărie. De 1700 de ani, el a rămas în inimile cre­dincioșilor ge­nerații de-a rândul ca apărător desăvârșit al cre­din­ței celei drepte”, ne-a declarat părintele paroh Emil Nedelea Cărămizaru.

La finalul slujbei a fost săvâr­șită rânduiala Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii și slujitorii trecuți la cele veșnice în veacurile de existență a acestei biserici. Pentru hram, parohia a pregătit daruri constând în haine, jucării și dulciuri pentru copiii defavorizați cărora le poartă de grijă, 500 de pachete pentru credincioși, precum și 100 de costume bărbătești pentru bătrâni asistați social.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!