Actualitate religioasă
Fotografii: Mihnea Păduraru, Mircea Popa

Hramul de iarnă al Bisericii Domniţa Bălaşa

Arhid. Ştefan Sfarghie, 11 Ianuarie 2017

Biserica Domniţa Bălaşa din Bucureşti, Paraclis Patriarhal, şi-a serbat ieri, 10 ianuarie, cel de-al treilea ocrotitor spiritual, pe Sfântul Ierarh Grigorie, Episcopul Nyssei. Sfânta Liturghie a fost oficiată de arhim. Ciprian Grădinaru, eclesi­arhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Biserica Ortodoxă l-a cinstit ieri pe Sfântul Grigorie, Episcopul Nyssei. Singurul locaş de cult din Bucureşti care păstrează un fragment din sfintele sale moaşte este Biserica Domniţa Bălaşa, Paraclis Patriarhal, ctitorie a fiicei Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Evenimentele liturgice dedicate hramului bisericii au debutat luni, 9 ianuarie, cu slujba Vecerniei şi cea a Litiei, săvârşite de arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal în cadrul Atelierelor Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, împreună cu pr. Mihai Aurel, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor; arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarul Catedralei Naţionale; preoţi profesori ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, precum şi mai mulţi slujitori ai Sfintelor Altare din Capitală. „Acesta este al treilea hram al bisericii noastre, după Înălţarea Domnului, hramul istoric, şi Sfinţii Martiri Brâncoveni. În anul 1973, domnul epitrop testamentar din vremea aceea, Emanoil Hagi-Mosco, a oferit pentru acest sfânt locaş o raclă în care era pus acest scump odor, fragmentul din moaştele Sfântului Grigorie de Nyssa. Se pare că moaştele sfântului au fost primite de la un mitropolit din Tesalonic în secolul al 18-lea. Această nouă raclă din argint pe care o avem în biserica noastră a fost confecţionată în anul 2009”, a evidenţiat pr. Zaharia Matei, slujitor la Biserica Domniţa Bălaşa din Capitală.

În ziua hramului, la Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi care s-au închinat cu multă evlavie la moaştele Sfântului Ierarh Grigorie. „Este o mare bucurie pentru noi, fiindcă la începutul fiecărui an îl prăznuim pe acest mare sfânt ierarh al Bisericii, pe cel care ne-a învăţat şcoala rugăciunii, Sfântul Grigorie, om de o trăire aleasă, implicat în activităţile sociale şi spirituale ale Bisericii. El ne-a vorbit magistral despre rugăciune, despre contemplare şi despre cunoaşterea lui Dumnezeu (...). Biserica noastră a fost înfrumuseţată, mobilierul, catapeteasma, tronurile şi amvonul au fost restaurate, şi cu această ocazie îi mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru sprijinul pe care ni-l acordă de fiecare dată. Tot ceea ce se face la Biserica Domniţa Bălaşa şi ceea ce încercăm să realizăm sub ascultare, o facem nu doar pentru partea văzută, ci şi pentru a întări sufleteşte inimile şi vieţile credincioşilor noştri pe care îi păstorim”, a spus pr. Zaharia Matei.

După Sfânta Liturghie, preoţii slujitori au oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaş, trecuţi la Domnul. Prin purtarea de grijă a pr. paroh Ştefan Ababei, consilier patriarhal, coordonator al Sectorului stavropighii patriarhale şi centre sociale, la finalul slujbei au fost oferite pachete cu alimente pentru toţi cei care au fost prezenţi.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!