Actualitate religioasă
Foto: Raluca Ene

Hramul Mănăstirii Chiajna din București

Marius Nedelcu, 07 August 2018

Duminică, Biserica Ortodoxă Română l-a pomenit pe Sfântul Ioan Iacob de la Neamț. Cu acest prilej și-a sărbătorit hramul și Mănăstirea Chiajna-Giulești din București. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre viața Sfântului Ioan Iacob. „În obștea Mănăstirii Neamț, unde a viețuit mai mulți ani, a împlinit mai multe ascultări, dintre care și aceea de îngrijitor al bolnavilor de la bolnița mănăstirii, care avea atunci foarte mulți călugări bătrâni și bolnavi. Împreună cu monahul Iov, un călugăr nevoitor și atent, Sfântul Ioan Iacob adesea culegea vara de prin poienile munților plante medicinale, acestea fiind singurele posibilități de a-i trata pe cei în suferință. De asemenea, a fost bibliotecar al lavrei și profesor la școlile care funcționau acolo. Vreme de 2 ani s-a nevoit ca sihastru în pustiul Iordanului, iar 8 ani a viețuit în cea mai cunoscută mănăstire din Țara Sfântă, Lavra Sfântului Sava”, a spus Preasfinția Sa.

De asemenea, ierarhul a explicat că sfântul pomenit duminică a fost un om simplu, dar sensibil, și cu o inimă curată, calități care pot fi observate și din poeziile sale. „Sfântul Ioan Iacob era un om dedicat rugăciunii și lucrării faptelor bune, era un om smerit și trist pentru că nu avusese copilărie și pentru că trecuse prin atâtea încercări, după cum frumos a spus el însuși, a schimbat de timpuriu dorul după părinții lui trupești cu dorul după Părintele Ceresc”, a mai spus Preasfinția Sa.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!