Actualitate religioasă
Hristos Învățătorul, modelul jertfei, iertării și iubirii

Hristos Învățătorul, modelul jertfei, iertării și iubirii

Răzvan Fibișan, 24 Martie 2016

Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, din cadrul Universității de Vest, împreună cu Arhiepiscopia Timișoarei şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români - filiala Timişoara, a organizat marți, 22 martie, o conferință prepascală susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

În Sala festivă a Mitropoliei Banatului, în prezenţa unui număr impresionant de tineri, studenţi teologi, profesori de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, preoți de la Centrul eparhial și cre­dincioși timișoreni, Înalt­prea­sfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a susținut prelegerea intitulată „Hristos Învățătorul, modelul jertfei, iertării și iubirii”.

„Întrucât suntem în Postul Sfintelor Paști, s-a ales ca temă de dezbatere, pe toată această perioadă, educația creștină. Venirea lui Hristos pe pământ a avut drept scop întemeierea unei școli, și anume școala nemuririi sau școala veșniciei. Dacă la celelalte școli se învață științele pozitive, care sunt, de altfel, importante, întrucât prin ele se descoperă, într-un fel, o parte din minunata lucrare a lui Dumnezeu din creația Sa, la școala lui Hristos suntem învățați cum să ne jertfim și cum să iubim. Hristos pune pe o nouă temelie relația dintre învățătură și înțelepciune. Pentru El, la baza învățăturii și înțelepciunii stau iubirea și jertfa. Hristos a învățat mulțimile de oameni din sinagogă, de pe Muntele Fericirilor, de pe malul Mării Galileii, dar și de pe Cruce. În acest sens, Crucea a fost un altar de jertfă, dar și ultimul amvon din viața Sa pământească. Iată, deci, că școala creștină este educația iubirii lui Dumnezeu și a iubirii semenilor noștri”, a precizat Mitropolitul Banatului.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a pus un accent deosebit pe raționalitatea celor create din univers și pe posibilitatea cunoașterii lor în lumina credinței. „Fizicianului, care, la candela credinței, studiază tainele din spațiul subatomic, Dumnezeu îi descoperă puterea cuvântului Său așezat în aceste spații subatomice din momentul creației. Sunt fascinante teoriile referitoare la curbarea timpului și a spațiului, dar dacă nu sunt prezentate tânărului în lumina credinței într-un Dumnezeu Atotputernic în lucrarea Sa creatoare, ele pot rămâne doar o informație rece în arhiva timpului. O cercetare științifică făcută fără lumina de la candela credinței nu va putea înțelege sensul profund al luminii. Lumina studiată doar sub aspect fotonic nu va putea explica niciodată taina luminii de pe Tabor, taina luminii celei dumnezeiești”, a mai spus IPS Părinte Ioan.

În continuare, Părintele Mitropolit a evidențiat faptul că profesorii de religie, ca purtători de lumină, pun, la rândul lor, în mințile copiilor nu lumina fotonică, ci lumina lui Hristos, Care este Lumina luminii. „Dascălul care predă religia creștină trebuie să semene Lumina lui Hristos în mintea ucenicilor săi. Hristos este în același timp și Lumina, și izvorul vieții. De aceea, Hristos trebuie împărtășit tinerilor dacă voim să avem o generație a luminii, care să se îndrepte spre veșnicia luminii celei neînserate. Hristos ne-a lăsat o candelă aprinsă, din care să luăm și noi lumină. Această candelă va arde până la sfârșitul veacurilor, căci El a pus în ea Sângele Său. Evanghelia lui Hristos este nimbul acestei lumini. De aici au luat lumină Sfinții Apostoli, ucenicii și apoi mulțimea sfinților care au ars ca niște torțe vii în fața lumii, nemistuindu-se. De aceea, în școlile noastre creștine, tânărul trebuie conștientizat că sensul învățăturii creștine este îndreptat către nemurire, către veșnicie”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.

În încheierea conferinței, corul studenților teologi, dirijat de pr. Laurian Popa, a susținut un recital de imnuri specifice perioadei Postului Mare.

În Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, din cadrul Uni­ver­sității de Vest, împreună cu Arhiepiscopia Timișoarei şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români - filiala Timişoara, organizează, în perioada 22 martie - 19 aprilie, un program de comunicări prepascale, cu genericul: „Edu­cația creștină azi”. Seria de comunicări prepascale va continua și săptămâna viitoare cu o nouă temă, susținută de arhimandritul Zaharia Zaharou, de la Mănăstirea Essex - Londra.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!