Educaţie
Informatica, noul domeniu de excelenţă al studenţilor

Informatica, noul domeniu de excelenţă al studenţilor

Cristina Zamfirescu, 01 Noiembrie 2017

Patru studenţi ai Universităţii din Bucureşti au plasat România pe primul loc în clasamentul regional al celui mai prestigios concurs internaţional de programare pentru studenţi, calificându-se totodată la faza mondială a concursului, care se va desfăşura anul viitor. O altă performanţă remarcabilă este cea a patru elevi de la Liceul de Informatică din Iaşi care au fost invitaţi în tabăra de pregătire a studenţilor olimpici organizată de Universitatea de Fizică şi Tehnologie din Moscova.

Studenţii Facultăţii de Matematică şi Informatică de la Universitatea din Bucureşti au obţinut locul I la faza regională - 2017 Southeastern Europe Regional Contest (SEERC) - a celui mai prestigios concurs internaţional de programare pentru studenţi - ACM International Collegiate Programming Contest (ACM-ICPC) - desfăşurat la sfârşitul lunii octombrie, la Bucureşti şi Vinnytsia. Ultima performanţă regională a României a fost în anul 2004, când a ocupat primul loc în clasament. Rezultatul obţinut a calificat România la faza mondială a concursului ACM-ICPC, care se va desfăşura anul viitor, la Beijing.

Echipa Universităţii din Bucureşti a fost singura din concurs care a reuşit să rezolve 10 probleme de programare. Locul 2 a fost ocupat de o echipă de studenţi din Uzhgorod (Ucraina), cu 8 probleme rezolvate, iar locul 3 a fost ocupat de o echipă din Sofia (Bulgaria), cu 7 probleme rezolvate.

La ediţia SEERC din acest an au participat 87 de echipe, reprezentând 44 de universităţi din Bulgaria, Cipru, Grecia, Israel, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia, România, Serbia, ­Turcia şi Ucraina, calificate în urma concursurilor naţionale.

Concursul ACM-ICPC, organizat sub egida Association for Computing Machinery (ACM) din Statele Unite, se desfăşoară anual, începând din 1977, în 4 etape (la nivel de universitate, naţional, regional şi mondial). Universităţile din România participă la acest concurs începând din anul 1995.

Performanţa studenţilor bucureşteni nu este singulară. Tot în aceste zile, patru elevi de la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi au aflat că au fost invitaţi să studieze, timp de zece zile, la Universitatea de Fizică şi Tehnologie din Moscova, în cadrul unei tabere de pregătire, organizată pentru studenţii olimpici.

„Cei patru elevi ai noştri, şi nu sunt singurii, au fost remarcaţi de profesorii de la Facultatea de Informatică şi au fost invitaţi să participe încă de acum trei ani la cursul de programare competitivă, care în mod normal se adresează studenţilor olimpici şi îi antrenează pentru concursurile de programare studenţeşti, care sunt de un nivel extrem de ridicat. Aceşti elevi sunt nişte repere de urmat pentru orice adolescent de vârsta lor. Tabăra la care participă are un nivel extrem de ridicat. De fapt, ea se adresează studenţilor”, a declarat pentru Agerpres Mirela Ţibu, profesor la Liceul „Grigore Moisil”.

Potrivit acesteia, cursul de programare competitivă a fost iniţiat de Paul Diac, doctorand şi asistent universitar la Facultatea de Informatică din Iaşi, unul dintre puţinii români care au lucrat la Facebook, dar care au preferat să se întoarcă în ţară.

„Paul Diac este şi cel care ne-a invitat la tabăra de pregătire din Rusia. Suntem încântaţi să participăm la o astfel de pregătire, deoarece tabăra este recunoscută internaţional, universitatea este foarte bine dotată. Acolo profesori din toată lumea ne vor arăta algoritmi speciali”, a declarat unul dintre elevi.

Potrivit prof. Ţibu, anul trecut, opt din cele 13 echipe care s-au antrenat la Universitatea de Fizică şi Tehnologie au fost premiate la mari competiţii de profil din lume.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!