Moldova
Foto: Tudorel Rusu

IPS Mitropolit Teofan: „Dacă omul devine odihnitor de Dumnezeu, este şi odihnitor de oameni“

Tudorel Rusu, 13 Decembrie 2017

Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon“ din Iaşi şi-a cinstit zilele trecute ocrotitorul. Locaşul de cult, aflat în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Iaşi, este unul dintre cele mai vechi din municipiu, iar de-a lungul anilor aici activitatea liturgică a fost completată de activitatea social-caritativă. În acest an, la slujba Privegherii prilejuită de hram a slujit Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon“ din Iaşi, locaş de cult aflat în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Iaşi, s-a bucurat luni, 11 decembrie 2017, de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, care a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, cu prilejul sărbătorii hramului acestei comunităţi parohiale. Locaşul de cult a unit în rugăciune preoţi consilieri de la Centrul eparhial Iaşi, preoţi de la parohiile învecinate, slujitori din alte protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor, oficialităţi locale şi reprezentanţi ai instituţiilor de stat ieşene, bolnavi, cadre medicale şi conducerea de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din apropiere, precum şi numeroşi credincioşi. Paroh la Biserica „Sfântul Spiridon“ din Iaşi este părintele Marian Timofte, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, iar co-slujitor este părintele Bogdan Dedu, consilier eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.

La finalul slujbei, în cuvântul rostit, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a arătat cine sunt sfinţii şi pentru ce ne îndreptăm evlavia noastră către ei: „Teologia şi imnele Bisericii ne arată cine sunt sfinţii şi pentru ce se cuvine să avem evlavie şi să alergăm prin rugăciune la ei: «Sfânt eşti Dumnezeul nostru şi întru sfinţii Tăi te odihneşti». Învăţăm de aici că Însuşi Dumnezeu găseşte odihnă în momentul în care află pe pământ oameni precum Sfântul Ierarh Spiridon. Iar dacă omul devine odihnitor de Dumnezeu, este şi odihnitor de oameni. Se spune în popor despre cineva care nu este pe cale şi care nu împlineşte cele de cuviinţă că îi oboseşte pe ceilalţi, iar despre cel care a dobândit anumite virtuţi că este un odihnitor de oameni. Cuvântul, privirea şi lucrarea omului drept înaintea lui Dumnezeu îi odihnesc pe semenii săi. Aşadar, omul este chemat să fie odihnitor de Dumnezeu şi odihnitor de oameni. Şi cum se întâmplă aceasta? Din viaţa sfinţilor Bisericii aflăm că, în cele din urmă, conţinutul vieţii lor a fost Dumnezeu, adică raportarea lor la Dumnezeu a fost adâncă, a fost concretă, a fost continuă. Dacă, prin nevoinţă, conţinutul vieţii omului trebuie să fie Dumnezeu, e necesar să ştim că conţinutul vieţii lui Dumnezeu este omul. Aşa de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul Născut L-a trimis în lume, spre mântuirea ei. Nu există bucurie mai mare la Dumnezeu decât un păcătos care îndrăzneşte, prin pocăinţă şi prin fapte bune, încearcă să ajungă la asemănarea cu Dumnezeu“.

Parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Spiridon“ - pr. Marian Timofte - a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru împreuna-rugăciune şi împreuna-slujire: „Am simţit această slujbă ca pe un Tabor, ca un moment în care s-a revărsat prezenţa şi binecuvântarea lui Dumnezeu în mod deosebit. Mulţumim Bunului Dumnezeu că am ajuns şi la hramul din acest an şi mulţumim Sfântului Ierarh Spiridon că mijloceşte înaintea lui Dumnezeu pentru suferinţele noastre trupeşti şi sufleteşti şi pentru iertarea păcatelor noastre. Nu sunt puţini cei care păşesc pragul acestei biserici şi îşi pleacă genunchii în faţa icoanei făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Spiridon, care de peste două veacuri şi jumătate aduce alinare credincioşilor din oraş şi bolnavilor internaţi la spitalul din apropiere“.

Programul liturgic dedicat hramului de la Biserica „Sfântul Spiridon“ din Iaşi a continuat ieri-dimineaţă, oficiindu-se, în sobor de preoţi şi diaconi veniţi din toată zona Moldovei, Acatistul Sfântului, Utrenia, Sfânta Liturghie şi pomenirea ctitorilor.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!