IPS Părinte Arhiepiscop Pimen a slujit la Parohia Volovăţ

Flavius Popa, 15 Mai 2018

De sărbătoarea Sfântului Ioan Valahul, elevii şi profesorii Şcolii Gimnaziale Volovăţ dimpreună cu credincioşii din localitate şi-au cinstit ocrotitorul la Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci" din Volovăţ. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în Paraclisul parohial „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare" şi „Sfântul Ioan Rusul".

Numeroşi tineri şi elevi, profesori şi părinţi, dar şi credincioşi din zonele învecinate au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci" Volovăţ. A devenit o tradiţie ca în ultimii douăzeci de ani, vizita şi prezenţa Înaltpreasfinţitului Pimen în mijlocul elevilor să devină un prilej de bucurie şi mulţumire pentru credincioşii parohiei.

„Dumnezeu dăruieşte puteri îndeajuns ca să rezistăm în faţa celor rele"

În predica sa, ierarhul le-a vorbit tinerilor şi cadrelor didactice despre cum Dumnezeu îi ajută pe tineri să lupte cu păcatul şi să dobânească mântuirea: „Această virtute, păstrarea credinţei, aduce mântuire. Această curăţie a vieţii morale aduce mântuire. Dacă ne gândim, la vârsta tinereţii fel de fel de gânduri, cuvinte şi fapte păcătoase asaltează tinerii. Dumnezeu lucrează în sufletul omului şi îi oferă tot ceea ce este de folos. Tărie în credinţă, râvna de-a se păstra curat trupeşte şi sufleteşte, Dumnezeu dăruieşte puteri îndeajuns ca să rezistăm în faţa celor rele, şi aceasta dacă noi ne străduim. Această tărie sufletească, dobândită de la Dumnezeu, o primim prin educaţie şi prin cuvintele de învăţătură ale tatei, ale mamei şi ale preotului, prin fapte de milostenie, dar mai ales prin prezenţa la Sfânta Biserică în zilele de sărbătoare".

În fiecare an sărbătorim cinstirea Sfântului Ioan Valahul, ca zi a copiilor creştini din Volovăţ. Profesori, părinţi şi elevi sunt împreună în rugăciune, ca Dumnezeu să milostivească lumea aceasta şi să ne fie luminător şi călăuzitor pe toate cărările vieţii. Într-o lume în care nu sunt promovate valorile creştine, pare să fie ceva deosebit, dar pentru noi această zi este firească, de ani de zile petrecem ziua împreună, dorind să afirmăm că un român ne-a arătat calea curăţiei, acesta fiind Sfântul Ioan Valahul", ne-a declarat părintele Dumitru Valenciuc, parohul din Volovăţ, judeţul Suceava.

Pentru meritele deosebite pe care profesorii şi elevii le-au desfăşurat la şcoală, dar şi ca semn de gratitudine din partea Bisericii, IPS Pimen a acordat cadrelor didactice şi tinerilor merituoşi diplome şi distincţii, afirmând la final că şcoala trebuie să se concentreze pe formarea oamenilor, nu doar pe transmiterea unor informaţii.

Şcoala şi paraclisul parohial au fost construite din dorinţa şi prin munca credincioşilor

Paraclisul „Sfântul Ioan Rusul" şi „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare" a fost construit din lemn în perioada 2012-2014 prin strădania credincioşilor din Volovăţ, paraclis ce se află în apropierea Bisericii „Înalţarea Sfintei Cruci", ctitorie a Voievodului Ştefan cel Mare. Şcoala din Volovăţ a fost întemeiată prin osârdia preotului Constantin Tarangul cu ajutorul localnicilor, la mijlocul veacului al XIX-lea, tot aici funcţionând şi prima societate culturală a românilor bucovineni, prin grija aceluiaşi paroh.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!