Oltenia
IPS Părinte Irineu a vorbit studenţilor craioveni

IPS Părinte Irineu a vorbit studenţilor craioveni

Pr. Gheorghe Cioiu, 11 Aprilie 2017

Seria întâlnirilor duhovniceşti organizate în perioada Postului Sfintelor Paşti de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Craiova, s-a încheiat vineri, 7 aprilie, prin conferinţa „Moartea lui Lazăr şi moartea Mântuitorului Hristos – asemănări şi diferenţe”, susţinută de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Evenimentul a fost găzduit de sala de festivităţi a Centrului social pentru persoane vârstnice „Renaşterea” din Craiova.

Organizată în ajunul sâmbetei închinate de Biserica noastră Sfântului şi Dreptului Lazăr, conferinţa cu tema „Moartea lui Lazăr şi moartea Mântuitorului Hristos - asemănări şi diferenţe” a oferit prilejul Mitropolitului Olteniei să se refere la conexiunile dintre învierea lui Lazăr şi Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. „Prin învierea sa, Lazăr prefigurează Învierea Mântuitorului Hristos, învierea morţilor de la sfârşitul veacurilor, precum şi viaţa veşnică. Lumea este pusă astfel în faţa unei realităţi concrete, că vremea Învierii a sosit şi toţi trebuie să vadă existenţa prin Înviere şi nu în moarte, căci nu am fost creaţi pentru moarte, ci pentru Înviere. Pe de altă parte, să reţinem că învierea lui Lazăr reprezintă numai o intervenţie a lui Dumnezeu în viaţa biologică a omului, fără însă a anula efectele morţii. Numai prin Învierea Mântuitorului sunt învinse păcatul şi efectul acestuia, moartea. Aşadar, Lazăr prefigurează marea bucurie a Învierii Domnului, care va scoate din moarte, din stricăciune întreaga lume prin Duhul lui Dumnezeu, Cel care va înnoi totul, pentru că întreaga Lui creaţie este capabilă să primească această transfigurare. Cu învierea Sfântului Lazăr se încheie seria învierilor săvârşite pe pământ de Mântuitorul Iisus Hristos, îndreptând astfel raţiunea noastră către dimensiunea eshatologică a înţelegerii evoluţiei acestei lumi”, a spus IPS Irineu.

„Prin Hristos toţi suntem cuprinşi de harul şi lumina dumnezeiască”

În continuare, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre principalul ţel al omului în această lume, păstrarea comuniunii cu Creatorul. „Grija noastră cea mare este de a nu pierde elementul esenţial al vieţuirii noastre pe acest pământ, comuniunea cu Dumnezeu, comuniunea cu iubirea Sa nemărginită, care ne păstrează ca fii vrednici de viaţa cea veşnică în Împărăţia cerurilor. Învierea Mântuitorului ne dă curajul de a trece peste toate necazurile, suferinţele şi obstacolele acestei vieţi şi a rămâne în această comuniune de iubire, aşa cum Însuşi Mântuitorul ne îndeamnă: «Îndrăzniţi, Eu am biruit lumea!» (Ioan, 16, 33). Dumnezeu aşteaptă ca omul păcătos să se întoarcă la El, ştiut fiind că atât de multă iubire a avut pentru noi, încât pe unicul Său Fiu l-a jertfit pe Cruce pentru a ne elibera de sub tirania păcatului şi a morţii. Astfel am fost readuşi la starea cea dintâi a omului şi chiar mai mult, deoarece El, Adam cel nou, spre deosebire de Adam cel vechi, ne-a oferit îndumnezeirea. Prin Hristos toţi suntem cuprinşi de harul şi lumina dumnezeiască, bineînţeles, în măsura în care participăm la tainele şi slujbele Bisericii Sale, iar pe cei păcătoşi Dumnezeu îi aşteaptă, pe fiecare în parte, nelipsindu-i de ocrotirea pe care ne-o oferă tuturor, cu al Său har şi cu a Sa iubire de oameni, amin!”, a încheiat IPS Mitropolit Irineu.

Conferinţele organizate de Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români (ASCOR), filiala Craiova, s-au desfăşurat în săptămâna 2-8 aprilie. Prima întâlnire duhovnicească a avut loc luni, 3 aprilie, invitat fiind pr. lector univ. dr. Adrian Ivan, care a susţinut prelegerea cu tema: „Chipul pocăinţei senine”. Marţi, 4 aprilie, pr. conf. univ. dr. Picu Ocoleanu le-a vorbit tinerilor ascorişti craioveni despre „Neliniştea şi stresul cotidian”, joi, 5 aprilie, invitat a fost arhid. conf. univ. dr. Ionel Ungureanu, care a susţinut conferinţa cu tema: „Căutarea bunului început”, iar IPS Părinte acad. dr. Irineu a încheiat seria acestor întâlniri vineri, 6 aprilie, cu prelegerea „Moartea lui Lazăr şi moartea Mântuitorului Hristos - asemănări şi diferenţe”. Prezentarea temelor a fost urmată de răspunsuri la întrebările venite din sală pe marginea subiectelor abordate, dar şi pe alte subiecte de interes general.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!