Banat
Lansare de carte: Adriana Boia – „Punctul forte”

Lansare de carte: Adriana Boia – „Punctul forte”

Gabriela Șerban, 23 August 2017

La fiecare ediţie a Zilelor Culturii şi Spiritualităţii Răcăşdene (14-16 august), Adriana Boia ne întâmpină cu un nou volum. „Iisuse, fiul lui David, miluiește-mă!”, „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău”, „Înmulţeşte talantul”, „Punctul forte” şi „Viaţa e frumoasă” sunt volume semnate de Adriana Boia, apărute la Editura Eurostampa din Timişoara cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Răcăşdia şi prezentate la ceas de importantă sărbătoare a culturii şi spiritualităţii răcăşdene.

Cărţile Adrianei Boia au primit binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, autorul prefețelor a două dintre volume. Cele mai noi titluri au în deschidere o recenzie realizată de pr. Sergiu Emil Varga şi una semnată de pr. Iulius Guiman, slujitori pasionaţi de poezie şi stih.

„Poezia românească de factură religioasă îşi are rădăcinile în poezia imnografică a Bisericii şi în tradiţiile creştine populare. Ea prelucrează artistic teme, motive, imagini şi simboluri pe care le întâlneşte în dezvoltarea creştină a sentimentului religios românesc. […] Adriana Boia, o credincioasă devotată din Răcăşdia, prin expresia lirică a poeziilor create a dat dovadă de o sensibilitate religioasă aparte. Poemele domniei sale se aşază sub semnul ocrotirii sfinţilor, al valorizării preceptelor morale şi al exprimării sentimentelor de nevrednicie pe care oamenii le au în mod firesc în descoperirea Celui Preaînalt prin vers. Ele găsesc forma şi limbajul care dau slavă lui Dumnezeu într-un mod sublim”, afirmă Preasfințitul Părinte Episcop Lucian în cuvântul-înainte al unuia dintre volumele Adrianei Boia.

În toate volumele sale, Adriana Boia îşi revarsă dragostea pentru Dumnezeu, iar din titlurile celor două volume de versuri reiese crezul său: viața e frumoasă, dacă-i găsești punctul forte, adică pe Dumnezeu: `Am să mă țin de câte-o rugăciune/ Acolo-i punctul forte, este Dumnezeu/ Când la El ajung tot răul se supune/ Ține candela luminii aprinsă-n drumul meu”.

Chiar și în volumul de factură laică, în poezia de dragoste, Adriana Boia, studentă a Facultății de Teologie din Caransebeș a Univerității „Eftimie Murgu” Reșița, nu se dezminte, nu renunță la relația cu Dumnezeu: „Te-am vorbit cu Dumnezeu în rugăciune”, „Te-am regăsit și-n predicile sfinte”, „Mă rog și-aștept un semn dumnezeiesc”, „Acolo era doar Dumnezeu și noi”.

Se știe că versul de inspirație religioasă este construit și „colorat” în funcție de fondul personal al celui care-l scrie, îl construiește. Adriana Boia transmite prin poeziile sale, fie de factură laică, fie de inspirație religioasă, multă nostalgie, însă și o imensă încredere în Dumnezeu: „Tu lacrimile mi le ștergi când plâng/ Cu sfintele-ți cuvinte sunând îmbărbătare/ Și-o dreaptă mână întinzi spre cel nătâng/ Și-al vieții sens găsește prin Tine fiecare”.

Cu certitudine avem de-a face cu un sincer și dăruit propovăduitor al cuvântului lui Dumnezeu, alegând una dintre cele mai frumoase și sensibile forme de exprimare – poezia. Felicitări se cuvin autoarei, dar și Primăriei și Consiliului Local Răcășdia care sprijină și încurajează astfel de preocupări cultural-spirituale devenite, iată, tradiție.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!