Pentru a acoperi un deficit de 7%, România are nevoie în acest an de circa 231 de miliarde de lei, sumă ce va fi asigurată atât de pe pieţele externe, cât şi prin împrumuturi interne. Una din modalitățile
Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere
O premieră ştiinţifică mondială s-a înregistrat la Măgurele, acolo unde laserul din cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP a atins cea mai mare putere din lume, de 10,8 PetaWatts, această performanţă fiind catalogată „o mare realizare tehnică şi ştiinţifică” de către academicianul Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP. Cercetătorii vor crea la Măgurele noi aplicaţii şi materiale ce vor fi folosite în domenii precum medicină sau industrie, însă vor încerca să inventeze şi noi tipuri de energie sau materiale pentru industria spaţială.
Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume: 10,8 PW, odată cu atingerea acestei puteri, institutul devenind cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul fizicii fotonucleare. „Este o mare realizare tehnică şi ştiinţifică. Există mai multe laboratoare la nivel mondial pentru că cercetarea în domeniu a explodat în ultimii ani, avem şi un concurent serios în Coreea de Sud, cu o putere de 4 PW, însă noi avem peste 10 PW. Am demonstrat că şi în România se poate”, a spus ieri, la prezentarea de la Măgurele, directorul proiectului ELI-NP, academicianul Nicolae Zamfir.
Cu ajutorul acestui laser se vor putea crea fenomene noi, cercetătorii având posibilitatea să urmărească materia în condiţii extreme, inexistente pe Pământ. Totodată, cercetătorii vor avea posibilitatea să inoveze în domeniul tratării cancerului, să găsească metode de identificare a deşeurilor radioactive sigilate, dar şi să creeze materiale noi cu aplicabilitate în medicină, economie şi chiar industria spaţială. „Vom folosi laserul, care în acest moment funcţionează şi este ca un organism viu, ca să răspundem la două mari chemări: curiozitate şi creativitate. La capitolul curiozitate vom putea dezlega câteva dintre tainele universului, iar în ceea ce priveşte creativitatea vom încerca să construim aplicaţii, de la medicină şi până la ştiinţa materialelor, în ideea de a ajuta omenirea să trăiască mai bine”, a explicat la prezentarea de ieri a performanţelor proiectului, Ioan Dăncuș, directorul Departamentului de Lasere al proiectului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics ELI-NP). Cercetătorul a mai amintit importanţa pe care a avut-o echipa în ansamblul ei în realizarea acestei premiere mondiale, subliniind, totodată, că pentru un popor cea mai mare şi mai importantă resursă este cea umană.
Componenta românească a Proiectului ELI este axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP, iar sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se, în acest moment, puterea propusă de 10 PW, cea mai mare putere din lume. ELI-NP este implementat de Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) şi a beneficiat de o finanţare de 311 milioane de euro fonduri europene, prin POSCCE 2007-2013 şi Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, la care s-au adăugat şi fonduri de la bugetul naţional.
Guvernul României a transmis un mesaj de felicitare întregii echipe de la Măgurele, apreciind că „avem toate motivele să ne mândrim cu faptul că oamenii de ştiinţă români, alături de specialişti de talie internaţională, au reuşit construirea celui mai puternic laser din lume. Beneficiile implementării proiectului Extreme Light Infrastructure sunt multiple. Specialiştii au făcut un pas uriaş în căutarea unor răspunsuri practice în domenii importante, precum înlocuirea tehnologiilor costisitoare în domeniul energiei sau cercetarea unor metode revoluţionare în domeniul medical”. Totodată, Executivul a transmis că proiectul se va bucura în continuare de întreg sprijinul statului român.