„În vremea aceea, apropiindu-Se Iisus de coborâșul Muntelui Măslinilor, toată mulțimea ucenicilor, bucurându-se, a început să laude pe Dumnezeu cu glas tare pentru toate minunile pe care le văzuseră,
Liturghie arhierească la Biserica „Sfântul Gheorgheˮ din Bacău
În contextul împlinirii a 80 de ani de la sfinţirea Bisericii „Sfântul Gheorgheˮ din Bacău, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat duminică, 5 mai 2019, Sfânta Liturghie. Slujba a făcut parte din programul dedicat zilelor parohiei, organizate în perioada 29 aprilie - 5 mai 2019.
Marcarea a opt decenii de când Biserica „Sfântul Gheorgheˮ de pe strada Mărăşeşti din Bacău a fost târnosită a fost celebrată printr-o serie de evenimente duhovniceşti în perioada 29 aprilie - 5 mai 2019, reunite sub titlul „Zilele Parohieiˮ. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost adusă spre închinare, de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, icoana Maicii Domnului „Pantanassaˮ, alături de racla cu moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe. În dimineaţa zilei de duminică, 5 mai, IPS Ioachim, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie. Ierarhul l-a hirotonit preot pe diaconul Florin Dănilă, pe seama Parohiei Conţi, Protopopiatul Oneşti, judeţul Bacău. Răspunsurile la strană au fost date de corul parohiei. După cum se arată pe site-ul Eparhiei Romanului şi Bacăului, în cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre Sfântul Mucenic Gheorghe.
„Sfântul Mucenic Gheorghe este mereu aproape de creştinii municipiului nostru. Aici este o biserică, ce înfloreşte permanent, care are o tradiţie şi o istorie aparte. Sfântul Gheorghe, ocrotitorul bisericii acesteia, este apărătorul tuturor celor care se roagă cu credinţă la el şi care fac parte din Biserica lui Hristosˮ, a amintit IPS Ioachim, care a vorbit credincioşilor şi despre dragostea lui Dumnezeu pentru toată făptura umană: „Pe Hristos nu L-a văzut nimeni în viaţă ieşind din mormânt, dar în orice caz, experienţa Bisericii de 2000 de ani ne arată că Hristos este viu. El este viaţa lumii şi tocmai de aceea El este viu şi în moarte. Învierea Sa este garanţia învierii noastre. Noi, atunci când sfârşim, nu putem sfârşi decât în infinitul lui Dumnezeu. Mersul nostru din treaptă în treaptă, din slavă în slavă, din cunoaştere în cunoaştere nu este decât spre infinitul lui Dumnezeu. Dragostea Lui este mantia care ne acoperă permanent şi iubirea Lui ne înnoieşte sufletele, ne luminează minţile şi ne ajută să sionăm prin labirinturile acestei lumi către limanurile mântuirii. Dacă am fost împreună aici, atunci împreună să rămânem, mărturisind acelaşi Domn, aceeaşi credinţă şi acelaşi botez. Să vă binecuvânteze Dumnezeu şi să vă dăruiască lumina, înţelepciunea, puterea Lui şi pacea lui Hristos să se sălăşluiască în inimile voastreˮ.
La final, părintele paroh Gheorghe Chirica, alături de părintele Ciprian Ignat şi de părintele Constantin Gherasim, a mulţumit ierarhului şi tuturor invitaţilor şi credincioşilor pentru prezenţă.