Educaţie
Locuri de muncă pentru absolvenţii de profesională

Locuri de muncă pentru absolvenţii de profesională

Cristina Zamfirescu, 01 August 2018

Peste 200 de absolvenţi ai primei şcoli profesionale în sistem dual din România, Şcoala Profesională Germană Kronstadt (SPGK), îşi vor lua în august primul lor salariu. Şcoala de la Braşov, înfiinţată în 2012, va avea, în anul şcolar următor, 19 companii partenere şi aproximativ 850 de elevi, în toate clasele.

Anul acesta, 211 tineri au încheiat cursurile Şcolii Profesionale Kronstadt (SPGK), fiind cea de a cincea generaţie de absolvenţi de la înfiinţarea instituţiei; toţi au învăţat o meserie şi au fost angajaţi de companiile cu care unitatea de învăţământ este în parteneriat. Meseriile în care se pregătesc elevii Şcolii Profesionale Kronstadt sunt: operatori pe maşini unelte cu comandă numerică, electromecanic maşini unelte şi instalaţii industriale, confecţioner articole din piele şi înlocuitori, sculer matriţer şi sudor.

Unul dintre aceşti absolvenţi este Marius Sporea. El îşi va prelua din august postul de operator pe maşini unelte cu comandă numerică, potrivit stiri.tvr.ro. Acasă, la Întorsura Buzăului, ar fi găsit cu greu un loc de muncă.

Absolvenții SPGK nu sunt obligați să rămână angajați ai companiilor unde s-au calificat, dar acestea le oferă salarii și facilități atractive. Iar dacă vor să urmeze o facultate, ei sunt sprijiniţi de companiile partenere, acesta fiind cazul șefei de promoție din acest an.

Pentru anul şcolar viitor sunt pregătite 362 de locuri, numărul fiind limitat de lipsa locurilor de cazare, potrivit aceleiaşi surse.

275 de tineri au participat deja la prima etapă de admitere pentru anul şcolar 2018-2019, ei provenind din judeţele Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui.

De asemenea, începând din anul şcolar 2018-2019, 115 tineri vor învăţa la seral în clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a, arată un comunicat al şcolii.

Absolvenţii primei şi celei de a doua promoţii au fost angajaţi de către companiile partenere în proporţie de 94%, cei ai promoţiilor trei şi cinci în proporţie de 100%, iar cei din a patra promoţie au fost angajaţi în proporţie de 92%, a precizat sursa citată.

Având Şcoala Profesională Germană Kronstadt drept model educaţional, la Braşov va funcţiona, începând din toamnă, o nouă şcoală profesională în sistem dual care va pregăti, pe partea de electromecanică, 100 de elevi în patru clase.

Protocolul de parteneriat pentru înfiinţarea Şcolii Kronstadt 2 a fost semnat, în martie, între Şcoala Profesională Germană Kronstadt, Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleţ, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Municipiul Braşov şi Asociaţia DWK Fit for Future.

Începând cu anul şcolar 2019-2020, vor fi demarate procedurile în vederea constituirii unui consorţiu între Şcoala Profesională Germană Kronstadt şi Colegiul Tehnic „Remus Răduleţ”, cu scopul înfiinţării a două centre de competenţe profesionale, unul în domeniul electric, în cadrul Colegiului Tehnic „Remus Răduleţ”, şi unul mecanic, în cadrul Kronstadt.

Obiectivul este ca, în următorii ani, numărul de clase în domeniul electric să ajungă de la patru clase a IX-a, în acest an şcolar, la 12 clase a IX-a.

Potrivit primarului Braşovului, George Scripcaru, învăţământul profesional dual este foarte necesar având în vedere că agenţii economici din judeţ au nevoie de forţă de muncă calificată.
„Cele cinci şcoli profesionale în sistem dual pe care ni le-am propus în municipiul reşedinţă vor prinde contur în următorii ani, ele se vor înfiinţa. Următoarea şcoală profesională în sistem dual pe care o vom deschide va fi pentru domeniul HORECA, unde este mare nevoie de forţă de muncă calificată”, a afirmat edilul Braşovului la semnarea protocolului de înfiinţare a Şcolii Profesionale Germane Kronstadt 2.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!