Parohia „Sfântul Ilie”- Ghencea din Protopopiatul Sector 5 Capitală îl va pomeni sâmbătă, 4 ianuarie, pe Sfântul Cuvios Nichifor cel Lepros, vindecătorul de boli și făcătorul de minuni. Un fragment din
Mănăstirea Cernica are un nou stareţ
Mănăstirea Cernica, vestita lavră de cultură şi spiritualitate de la marginea Bucureştiului, care a dat Ortodoxiei sfinţi precum Sfântul Cuv. Gheorghe sau Sfântul Cuv. Calinic, are, începând de ieri, 1 iunie, un nou stareţ în persoana părintelui protosinghel Maxim Bădoiu.
Duminică, 30 mai, Preasfinţitul Varsanufie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, alături de care s-au aflat arhimandritul Timotei Aioanei, mare eclesiarh al Catedralei patriarhale şi exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi alţi stareţi şi monahi, l-a instalat pe noul stareţ, în prezenţa soborului Mănăstirii Cernica. Părintele protosinghel Maxim Bădoiu s-a născut în 9 noiembrie 1953, în satul Coteşti, comuna Godeni, jud. Argeş. În anul 1988, a absolvit Seminarul teologic din Bucureşti, iar în anul 2003 a absolvit Facultatea de Teologie din Târgovişte. A intrat în monahism în 8 decembrie 1984, în obştea Mănăstirii Cernica şi a fost hirotonit întru preot pe 28 ianuarie 1990. Între anii 1990 şi 1992, a fost stareţ al Schitului "Ciocanu", din comuna Boghe de Jos, judeţul Argeş, iar în anul 1993 a fost hirotonit întru protosinghel de către IPS Vasile, arhiepiscopul Târgoviştei. Timp de 17 ani a fost stareţ al Mănăstirii Peştera Ialomiţei, din judeţul Dâmboviţa, după care a fost, timp de câteva luni, preot slujitor la Mănăstirea Bogdana, judeţul Suceava. Începând cu 1 septembrie 2009, a revenit în obştea Mănăstirii Cernica, funcţionând ca administrator la Centrul social cultural "Sfântul Calinic de la Cernica". Ca stareţ, şi-a propus intensificarea vieţii duhovniceşti a mănăstirii, dar şi reorganizarea activităţii administrativ-gospodăreşti. Un prim proiect administrativ vizează finalizarea lucrărilor de reconstrucţie în forma iniţială a Bisericii "Sfântul Ier. Nicolae din Ostrov" şi refacerea acoperişului Bisericii "Sfântul Gheorghe".