Mare sărbătoare la Mănăstirea Secu

Constantin Ciofu, 30 August 2008

Mănăstirea Secu din judeţul Neamţ a sărbătorit ieri, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, unul dintre hramuri. Programul liturgic a început încă de joi seara cu slujba Privegherii, oficiată de arhimandritul Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu, alături de un sobor de 14 preoţi şi 2 diaconi. Chiar dacă spre după-amiază, în zona Neamţului, a plouat torenţial, la ora 18:00, când a început slujba Vecerniei, zeci de credincioşi se aflau în curtea Mănăstirii Secu. La finalul Privegherii, pelerinii au fost miruiţi şi au primit litie.

Ieri, Sfânta Liturghie arhierească de la Mănăstirea Secu, cu ocazia hramului, a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură rostit ieri în cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Teofan a vorbit despre semnificaţia sărbătorii închinate Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul: „Ascultând cuvântul Sfântului Ioan, «Pocăiţi-vă», ne dăm seama unde suntem, pentru ce Dumnezeu ne-a adus la viaţă, prin intermediul părinţilor noştri, şi atunci înţelegem că esenţa iadului, cum spunea un părinte contemporan al Bisericii, este mândria. Aceasta înseamnă iubirea de tine însuţi, idolatria, şi prin aceasta te desparţi de Biserica lui Hristos şi te numeşti între păgâni. Acest îndemn pe care îl adresează celor de atunci şi nouă, celor de astăzi, este îndemnul care te plasează, frate şi soră creştină, pe drumul care duce la Dumnezeu. Să ne dea Dumnezeu, prin rugăciunile Sfântului Ioan, capacitatea de a-l vedea pe el, nu doar ca înaintemergător al venirii lui Hristos, nu doar ca înaintemergător în iad al coborârii Mântuitorului Iisus Hristos imediat după Înviere, ci să fie şi un înaintemergător al sufletului nostru către împărăţia lui Dumnezeu“. În cadrul Sfintei Liturghii, ierodiaconul Iustinian Vlădica, de la Mănăstirea Golia din Iaşi, a fost hirotonit ieromonah.

Proclamarea locală a canonizării Cuviosului Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu

Aseară, la Mănăstirea Secu, a fost oficiată slujba Privegherii Sfântului Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei, trecut în rândul sfinţilor anul trecut şi a Sfântului Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu. Astăzi, programul liturgic continuă cu acatistul Sfântului Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu. La 9:30 va începe Sfânta Liturghie oficiată de IPS Mitropolit Teofan, alături de alţi ierarhi ai Sfântului Sinod, iar de la 11:30 va avea loc proclamarea locală a canonizării Sfântului Cuvios Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu.

Amintim că proclamarea oficială a canonizării Sfântului Cuvios Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu a avut loc anul acesta, pe 5 iunie, la Mănăstirea Neamţ, de Înălţarea Domnului, alături de alţi opt cuvioşi care au trăit şi s-au nevoit în rugăciune şi jertfă în ţinuturile Neamţului.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!