Medicii de familie vor descărca raportările lunare direct pe site-ul MS

03 Iulie 2007

Potrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pe site-ul ministerului a fost postată aplicaţia informatică intermediară care le va permite medicilor de familie să colecteze şi să prelucreze datele medicale ale fiecărui pacient în cadrul programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei.

În urma prelucrării datelor, programul informatic va face analiza riscurilor pacientului de a dezvolta o boală sau mai multe. Medicul nu va mai completa de mână riscograma, ci, printr-un simplu click, va avea inclusiv rezultatul acesteia. De asemenea, softul intermediar face şi nomenclatoarele de raportare lunară către casele de asigurări, scutind medicii să le mai scrie de mână. Ministrul a mai precizat că programul informatic va putea fi descărcat pe site-ul MSP doar de medicii de familie, pe baza codului numeric personal. Pentru medicii care nu au calculator, vor fi transmise în teritoriu formulare tipizate.

Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei este finanţat integral de Ministerul Sănătăţii Publice. Suma necesară derulării acestui program este de circa 300 de milioane de euro, banii fiind alocaţi din fondurile proprii ale ministerului. Cetăţenii vor beneficia gratuit de o consultaţie unică şi de un set de analize, care să ajute la depistarea unor eventuale afecţiuni cardiace, hepatice, renale, diabet, anemie.

Persoanele asigurate care au fost depistate cu probleme de sănătate ce nu pot fi rezolvate de medicul de familie examinator vor fi trimise de acesta la cabinetele de specialitate, pentru precizarea diagnosticului şi a atitudinii terapeutice. În final, pe baza tuturor informaţiilor, medicul de familie va fi cel care va trage concluzia faţă de starea de sănătate a pacientului.

Nu vor beneficia de prevederile programului persoanele care în ultimele 30 de zile au efectuat investigaţiile paraclinice menţionate în program, în laboratoare care îndeplinesc condiţiile stabilite de către ordinul Ministerului Sănătăţii, bolnavii cronic cunoscuţi şi dispensarizaţi de medicul de familie, care în ultimele 90 de zile au efectuat investigaţiile paraclinice, şi copiii de până la trei ani, decât la recomandarea expresă a medicului.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!