Oltenia
Memorialul Bartolomeu Valeriu Anania

Memorialul Bartolomeu Valeriu Anania

Pr. Constantin Olariu, 15 Martie 2017

Arhiepiscopia Râmnicului, în colaborare cu Fundația culturală „Sfântul Antim Ivireanul” și Forumul Cultural al Râmnicului, a organizat ediția a VII-a a Memorialului Bartolomeu Valeriu Anania. Evenimentele au debutat vineri, 10 martie, în localitatea natală a Mitropolitului Bartolomeu, Glăvile, și la Biblioteca „Antim Ivireanul” din Râmnicu-Vâlcea, fiind continuate duminică, 12 martie, la Centrul Cultural „Sfântul Ierarh Calinic” din incinta Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, în Sala „Iosif Episcopul”.

În deschiderea manifestărilor, părintele consilier Ștefan Zară a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, cuvânt ce a arătat că „în contextul acestui an al comemorării apărătorilor dreptei credințe în perioada comunistă este firesc să ne aplecăm și mai mult asupra chipului de ierarh misionar și păstor care și-a pus viața pentru oile sale, suferind la propriu în temnițele comuniste, al vrednicului de pomenire Mitropolit al Vadului, Feleacului și Clujului, Bartolomeu Anania. Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Memorialul Bartolomeu Valeriu Anania este, fără doar și poate, o lucrare în care memoria își împlinește atât funcția sa de anamneză, cât și cea de comuniune, pe de o parte, de legătură între generații, iar pe de alta, făcându-l prezent în mijlocul nostru pe exemplarul arhiereu al lui Hristos. Viața Mitropolitului Bartolomeu este, fără nici o exagerare, un model paideic pentru fiecare dintre noi, o scară de suire spre Împărăția lui Dumnezeu, o chemare ca și noi cei de astăzi să propovăduim fără nici un preget Adevărul, adică pe Hristos Dumnezeul nostru, pentru că a avut o credinţă în Dumnezeu impresionantă, o cultură imensă, o putere de a sluji neamul şi Biserica chiar cu prețul jertfirii sale. A luptat întreaga viaţă pentru Adevăr şi libertate. Vocea lui, pe care de nenumărate ori am auzit-o în Sfântul Sinod, apărând o idee, sau în predici, explicând Cuvântul lui Dumnezeu, nu o putem uita niciodată, pentru că Vlădica Bartolomeu a fost un om care a ştiut ce înseamnă să fii român şi peste toate să fii vestitor al Cuvântului dumnezeiesc ...”.

Evenimente comemorative la Râmnic şi Glăvile

Vineri, 10 martie, în comuna Glăvile, la Căminul Cultural s-a desfăşurat colocviul „Bartolomeu Valeriu Anania şi Icoana patriei vâlcene”. La această întâlnire au participat: Laurian Anania, Maria Catană, Valeriu Diaconescu, Olivia Iana, Iustin Duicu - primarul comunei Glăvile, Ioan St. Lazăr, pr. Romeo Popa, Zenovia Zamfir. În cadrul evenimentului, elevii de la Şcoala Generală „Bartolomeu Valeriu Anania”, coordonaţi de cadrele didactice, au prezentat un program artistic de muzică, dansuri populare şi poezie. În aceeași zi, la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”, a avut loc cea de-a doua parte a evenimentului în cadrul colocviului „Cerurile Oltului” de Valeriu Anania, un moment dedicat artei religioase româneşti la care au participat: Laurian Anania, Luiza Barcan, Doina Pologea-Berceanu, Zenovia Zamfir, Ioan St. Lazăr.

Colocviul „Slujind în Cerurile Oltului cu Valeriu Anania”

Duminică, 12 martie, Sala „Iosif Episcopul” a Centrului cultural „Sfântul Ierarh Calinic” a găzduit colocviul `Slujind în Cerurile Oltului cu Valeriu Anania~. În prezența reprezentan­ților institu­țiilor de cultură, a părinților profesori, a elevilor ­Seminarului Teologic `Sfântul Nicolae~ și a iubitorilor de artă și cultură din Râmnicu-Vâlcea au susținut comunicări, în colocviul moderat de prof. Ioan St. Lazăr, pr. dr. Ștefan ­Zară, pr. conf. univ. dr. Jan ­Nicolae, de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, arhim. ­Dumitru Cobzaru, Laurian ­Anania. Memorialul a încheiat cea de-a șaptea ediție a sa în lumina redescoperirii gândirii teologice a Mitropolitului Bartolomeu, dar și a reafirmării luptei de rezistență prin cultură la ­terorile închisorilor comuniste. 


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!