Miliţiile Hamas au pus stăpânire pe Gaza

16 Iunie 2007

Gruparea palestiniană islamistă Hamas a preluat controlul în Fâşia Gaza în noaptea de joi spre vineri, după ce a îndepărtat forţele fidele preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmud Abbas, care a denunţat o lovitură militară de stat şi a demis Guvernul de uniune dominat de islamişti. „Toate cartierele generale ale serviciilor de securitate din Fâşia Gaza sunt controlate de Brigăzile Ezzedine al-Qassam, precum şi complexul preşedinţiei palestiniene din oraşul Gaza“, a afirmat purtătorul de cuvânt al braţului armat al Hamas, Abu Obeida. Violenţele dintre Hamas şi serviciile de securitate loiale mişcării Al-Fatah, partidul lui Mahmud Abbas,

s-au soldat, de la 7 iunie, cu 113 morţi. Hamas a asigurat că responsabili ai Al-Fatah au părăsit cartierul general prezidenţial. Anunţul Hamas a survenit la aproape 5 ore după ce Mahmud Abbas a demis Guvernul de uniune naţională şi a declarat starea de urgenţă.

Premierul palestinian Ismail Haniyeh, provenit din mişcarea Hamas, a calificat însă ca fiind „precipitate“ deciziile adoptate de Mahmud Abbas şi a dat asigurări că gruparea sa nu intenţionează să proclame un stat în Fâşia Gaza.

Washingtonul a reacţionat prompt la ultimele evoluţii din Gaza, secretarul de stat al SUA Condoleezza Rice afirmând că susţine pe deplin deciziile preşedintelui Abbas.

Cu toate acestea, Hamas a anunţat, ieri, că a reţinut o serie de oficiali de rang înalt din cadrul mişcării Fatah şi serviciilor de securitate loiale lui Mahmoud Abbas. Miliţia islamistă a prezentat presei lista completă cu captivii fideli preşedintelui Abbas. Între timp, reprezentanţii presei ruse în regiune relatau despre atrocităţi în plină stradă comise de militanţii Hamas, precum şi de jefuirea caselor părăsite în mare grabă de oficialii Fatah.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!