Moldova
Misiune pastorală în parohia Ciocârleşti

Misiune pastorală în parohia Ciocârleşti

Constantin Ciofu, 27 Iulie 2012

În parohia Ciocârleşti - Scânteia, Protopopiatul Iaşi 3, se află în reparaţie biserica parohială şi casa socială. Fiind o parohie misionară, pr. paroh Emilian Timofte caută să-i ţină pe credincioşi la dreapta credinţă şi să fie aproape de sfânta biserică. În perioada anului şcolar, copiii sunt implicaţi în activităţi catehetice.

Parohia Ciocârleşti, Protopopiatul Iaşi 3, a fost înfiinţată în anul 1997, după ce, timp de 20 de ani, a fost filia parohiilor Boroşeşti, Scânteia şi Valea Satului. Paraclisul „Sfântul Dimitrie“ al acestei parohii a fost sfinţit în anul 1991 de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Ulterior s-au făcut câteva modificări care au constat în adăugarea absidelor, în extinderea lăcaşului de închinăciune şi în realizarea picturii. „De-a lungul timpului au fost făcute mai multe intervenţii. În ultimii ani s-a realizat izolaţia la exterior, care a fost acoperită cu praf de piatră, iar în perioada următoare se va schimba acoperişul. În anul 2006 a început ridicarea unei case de prăznuire, iar în anul 2008 au fost demarate lucrările la casa parohială. În prezent, casa parohială este finalizată, noi locuind acolo din anul 2009. De asemenea, vom întreprinde lucrări la exteriorul aşezământului social“, a declarat pr. paroh Emilian Timofte, care a mai adăugat că toate aceste lucrări vor fi încununate cu slujba de resfinţire.

Îndemn la păstrarea dreptei credinţe

În biserica parohiei Ciocârleşti se oficiază în fiecare duminică şi sărbătoare Sfânta Liturghie, iar sâmbăta seara se săvârşeşte Vecernia unită cu Litia. Pe perioada anului şcolar sunt derulate activităţi catehetice cu tinerii şi copiii din parohie, părintele paroh Emilian Timofte predând de cinci ani religia la şcoala din localitate. În parohia Ciocârleşti există o casă de adunare a cultului baptist. „Săptămâna trecută au fost împărţite localnicilor din Ciocârleşti pachete de la protestanţi. Am făcut tot posibilul să mă stabilesc în parohie pentru că este foarte important pentru enoriaşii noştri. M-am întâlnit cu oamenii nu doar în cadrul sfintelor slujbe, ci şi în activităţile de zi cu zi. Astfel, am mai multe ocazii de a vorbi cu enoriaşii încredinţaţi spre păstorire pentru a-i îndemna să păstreze dreapta credinţă“, a mărturisit pr. paroh Emilian Timofte. Parohul de la Ciocârleşti caută să meargă cât mai des prin parohie ca să-i îndemne pe oameni să rămână fii ai Bisericii Ortodoxe Române, dar şi să-i ajute la treburile din gospodărie. „Suntem îngrijoraţi pentru că în Ciocârleşti există cea mai mare casă de adunare baptistă din Moldova, unde se adună foarte multă lume. În acest sens, vom căuta să cerem sprijinul Centrului eparhial Iaşi“, a mai spus pr. paroh Emilian Timofte.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!