Actualitate religioasă
Mucenicul lui Hristos, cinstit de bănăţeni

Mucenicul lui Hristos, cinstit de bănăţeni

24 Aprilie 2014

De praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, ierarhii Mitropoliei Banatului au vizitat mănăstiri şi parohii din cuprinsul eparhiilor. Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul obştii mănăstirii arădene Feredeu, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit în Catedrala istorică din Caransebeş, iar Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a vizitat Parohia Timişoara-Dacia. 

În ziua de 23 aprilie, când este prăznuit Mucenicul lui Hristos Gheorghe, sute de credincioşi din Podgoria Aradului şi împrejurimi şi-au îndreptat paşii spre Mănăstirea Feredeu, cu ocazia prăznuirii unuia dintre hramuri. Bucuria a fost deosebită întrucât în fruntea soborului slujitor a fost prezent Întâistătătorul eparhiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului.

În cuvântul de învăţătură, după ce a evocat prin cuvinte alese personalitatea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre perioada în care ne aflăm, adică Săptămâna Luminată: „Un izvor de lumină devine şi un simbol cu multe tălmăciri pentru suflet. Ajunge o licărire pentru a lumina nu numai în preajmă, ci până înăuntrul fiinţei privitorului. De aceea o lumină întreţinută cu scumpătate reprezintă însăşi persoana, starea sa în raport cu celelalte, pe care le poartă în cuget din latura celor vii sau a celor adormiţi. De asemenea, este simbolul sau realitatea unei prezenţe tainice ce chezăşuieşte comuniunea dorită. Drept aceea, se aprinde lumânare nu doar ca jertfă pentru trebuinţele imediate, ci şi spre slava lui Dumnezeu şi cinstirea celor ce au strălucit prin părtăşia din lumina cerească. În limba noastră, poate mai mult decât în altele, noţiunea de lume şi lumină se împletesc, vrând poate să arate cum cea dintâi este străbătută mereu de cealaltă spre desăvârşire“, a spus chiriarhul.

La finalul Sfintei Liturghii,  arhimandritul Ilarion Tăucean, stareţul sfintei mănăstiri, a adus cuvânt de aleasă mulţumire Înaltpreasfinţitului Timotei, pentru prezenţa în mijlocul slujitorilor şi pelerinilor veniţi la această zi de praznic, precum şi pentru grija părintească ce o are faţă de Mănăstirea Feredeu şi obştea ei. De asemenea, părintele stareţ a mulţumit tuturor oficialităţilor şi credincioşilor care au participat la Sfânta Liturghie arhierească.

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Catedrala istorică din Caransebeş şi-a prăznuit hramul. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a slujit Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un mare sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unui număr însemnat de credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul catedral „Gheorghe Dobreanu“. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Ioan Nicola, fost protopop al Caransebeşului, a fost distins cu Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea“, clasa a II-a, pentru clerici, iar părintele Gheorghe Tistu, dirijorul corului Catedralei episcopale din Caransebeş, a fost hirotesit iconom. La final, toţi cei prezenţi au primit iconiţe, precum şi ouă roşii, drob şi cozonac. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Preasfinţitul Lucian a vorbit despre Sfântul Gheorghe, model de biruinţă în lupta împotriva păcatului: „L-am sărbătorit în cea de-a patra zi a Sfintelor Paşti pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul acestei vechi catedrale, dar şi al întregii noastre eparhii. De altfel, stema noastră episcopală îl are în centru pe acest mare mărturisitor al credinţei creştine. În această săptămână a luminii şi a biruinţei, îl avem ca model de vieţuire duhovnicească pe cel care, cu ajutorul lui Dumnezeu, a biruit capetele văzuţilor şi nevăzuţilor vrăjmaşi. De aceea, şi noi îl rugăm pe Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruinţă, să ne ajute să fim şi să devenim purtători de biruinţă asupra păcatului“. În catedrala istorică au fost instalaţi toţi episcopii Caransebeşului, iar până la reînfiinţarea eparhiei a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioşii din Caransebeş. Ridicată pe locul unei mănăstiri din lemn, datată din 1444, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ a avut în apropiere prima şcoală de diaconi din zona Banatului montan, tot aici închegându-se şi prima bibliotecă a oraşului de pe Timiş şi Sebeş.

Slujire arhierească în Parohia Timişoara-Dacia

De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor Parohiei Timişoara-Dacia, Protopopiatul Timişoara I. Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh“, în prezenţa a numeroşi enoriaşi. Din soborul slujitorilor au făcut parte consilierii de la Centrul eparhial, protopopii eparhiei, precum şi slujitorii sfântului lăcaş, în frunte cu pr. paroh Ioan Bude, protopopul Protoieriei Timişoara I. În cuvântul adresat celor prezenţi, Preasfinţitul Paisie Lugojanul a evidenţiat personalitatea luminată de aureola sfinţeniei a Mucenicului lui Hristos Gheorghe, cel care a dat mărturie de credinţa şi dragostea sa pentru Dumnezeu cu preţul propriei sale vieţi şi care s-a făcut pildă pentru toţi cei care doresc să-I urmeze lui Hristos, indiferent de greutăţile pe care trebuie să le înfrunte. Totodată, ierarhul a felicitat întreaga comunitate parohială pentru dragostea şi râvna deosebită pentru sfânta Biserică, precum şi pentru activitatea bogată desfăşurată sub coordonarea pr. paroh Ioan Bude, atât pe plan administrativ-gospodăresc, cât şi pe plan cultural- filantropic. După slujbă, corul Şcolii Gimnaziale „Sfântul Antim Ivireanul“, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Timişoarei, a susţinut un recital de cântece specifice perioadei pascale. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, George Giurgiu)


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!