Banat
Nașterea Maicii Domnului, în Episcopia Caransebeșului

Nașterea Maicii Domnului, în Episcopia Caransebeșului

Darius Herea, 12 Septembrie 2017

La praznicul Nașterii Maicii Domnului, mănăstirea din ora­șul-stațiune Băile Herculane și-a sărbătorit hramul. Sărbătoarea a debutat de dimineață cu o procesiune de la așeză­mântul monahal până la Altarul de vară, unde Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caran­sebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, în prezența autorităților locale și a unui număr însemnat de cre­dincioși, dintre care foarte mulți pelerini îmbrăcați în costume ­populare. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeşului.

„Ne-am bucurat foarte mult pentru că atât credincioși din oraș, cât și credincioși veniți la odihnă și tratament în această stațiune au venit ca să participe la Sfânta Liturghie și mulți dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Începem frumos și duhovnicește noul an bisericesc cu acest praznic al Maicii Domnului și cu această Liturghie săvârșită în centrul stațiunii Băile Herculane. Îl felicităm pe părintele protosinghel Nectarie, care administrează acest așeză­mânt monahal, pe toți ctitorii și binefăcătorii acestui așezământ monahal, și mulțumim credincio­șilor care au lăsat astăzi toată grija cea lumească și au venit ca împreună să o rugăm pe Preacurata Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioară Maria să mijlocească pentru noi înaintea Fiului ei și Dumnezeului nostru. De asemenea, i-am îndemnat pe credincioșii noștri să fie cu luare aminte la viața și lucrarea Sfinților Părinților noștri Ioachim și Ana, cei care au răbdat până la sfârșit și au primit din partea lui Dumnezeu un dar la bătrânețe. Deși Sfânta Ana era stearpă, totuși, acolo unde Dumnezeu voiește, se biruiește rânduiala firii, căci face toate câte le voiește Dumnezeu. A dezlegat pântecele Anei și, la împlinirea vremii, s-a născut Preacurata Născătoare de Dumnezeu, ca din ea să se nască la altă plinire a vremii Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caran­sebeșului.

La orele serii, chiriarhul a poposit în Parohia Plugova, unde a sfințit o troiță și a binecuvântat Monumentul Eroilor, restaurat recent. Tot acolo a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru eroii și martirii neamului românesc. Cei care s-au implicat în ridicarea troiței și în renovarea monumentului au primit din partea ierarhului „Diploma de excelență Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!