Cultură
Nominalizări la Premiul de poezie „Mihai Eminescu”

Nominalizări la Premiul de poezie „Mihai Eminescu”

Dan Cârlea, 10 Ianuarie 2017

Ca în fiecare an, la Botoșani, pe data de 15 ianuarie, ziua poetului Mihai Eminescu, se decernează premiul național ce îi poartă numele. Este un eveniment cultural important, astfel că până și nominalizarea pentru această distincție reprezintă un premiu în sine. Primăria Botoșani a alocat suma de 65.000 de lei pentru susținerea evenimentului, dintre care 30.000 de lei se vor duce către marele premiant al ediției.

Nominalizații acestei ediții sunt poeţii Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Marta Petreu, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu, Lucian Vasiliu și Mircea Cărtărescu, cel din urmă nemaiscăpând anul acesta, având în vedere că anul trecut a refuzat nominalizarea. Poetul, prozatorul, criticul literar şi publicistul Mircea Cărtărescu a fost nominalizat pentru Premiul naţional de poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, aceasta fiind cea de-a treia nominalizare, după cele din 2014 și 2015. Laureatul va fi desemnat de un juriu naţional condus de academicianul Nicolae Manolescu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România.

Iată programul acestei ediții a evenimentului de acordare a Premiului naţional de poezie „Mihai Eminescu”:

De la ora 9:00 va avea loc ședința extraordinară a Consiliului local al municipiului Botoșani cu aprobarea acordării titlului de Cetățean de onoare al municipiului poetului care va câștiga premiul cel mare, ce va avea loc la Primăria din Botoșani; de la ora 10:15, la Biserica Uspenia va avea loc un Te Deum; de la ora 11:00 va avea loc o deplasare către Memorialul Ipotești, la Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, unde vor avea loc o serie de manifestări, precum lansări de carte, prezentarea noutăților editoriale, expoziție de artă plastică; de la ora 17:00, în Sala „Mihai Eminescu” a Hotelului Rapsodia Botoșani va avea loc Gala de acordare a Premiului național de poezie „Mihai Eminescu” - Opus Primum -, care se decernează pentru debut literar, și Opera Omnia, distincție pentru întreaga operă a unui autor.

Suma alocată de Primăria Botoșani pentru „Zilele Eminescu” acoperă nu doar suma necesară marelui premiant, ci și a celor legate de jurizare, de recitarea de gală din cadrul spectacolului de la ora 17:00, a mesei, a invitaților.

Evenimentul „Zilele Mihai Eminescu” începe pe data de 13 ianuarie, zi în care se va desfășura o deplasare la Vorona, unde va avea loc o șezătoare literară tradițională, și un pelerinaj la conacul familiei Iurașcu din Joldești.

Pe data de 14 ianuarie va avea loc o deplasare la Bălți, în Republica Moldova, pentru decernarea titlului de Doctor honoris causa al Universității ”Alecu Russo” scriitorului și criticului literar Nicolae Manolescu.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!