În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Nou locaș de cult în orașul Buftea din Ilfov
Credincioșii din cartierul Studio al orașului Buftea, județul Ilfov, se pot ruga, începând cu ziua cinstirii Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, în noua biserică a Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. După ce a fost pregătit pentru sfintele slujbe, locașul de cult al parohiei a fost binecuvântat marți, 7 august, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori.
În ziua sărbătoririi celui de-al doilea hram, „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla”, noul locaș al Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”-Buftea a fost binecuvântat cu agheasmă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Slujba de binecuvântare a avut loc ca urmare a finalizării unor lucrări exterioare și interioare, precum şi a așezării catapetesmei din lemn cu icoane pictate de monahii de la Mănăstirea Văratec, județul Neamț.
După slujba de binecuvântare, PS Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de slujitori, a săvârșit Sfânta Liturghie. Din sobor a făcut parte și părintele Mihai-Cristian Burcea, protoiereu al Protopopiatului Ilfov Nord. Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhid. Mihail Bucă.
După rostirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a vorbit despre pomenirea a doi mari sfinți cuvioși români înainte și după praznicul Schimbării la Față a Domnului, și anume Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț și Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, care au fost învredniciți de Dumnezeu ca, încă din timpul vieții pământești, să preguste din lumina și iubirea Preasfintei Treimi, ca urmare a îndelungatelor rugăciuni, nevoințe duhovnicești și fapte bune. „Din viața Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla învățăm în primul rând renunțarea la plăcerile vieții trăite în huzur și la demnități lumești. Asemenea multor sfinți ai lui Dumnezeu, Sfânta Cuvioasă Teodora a înțeles că nestricăciunea se dobândește prin urmarea lui Dumnezeu. Sfinții au preferat mai mult dragostea lui Dumnezeu decât iubirea față de toate cele trecătoare, care adeseori ne amăgesc, ne răpesc timpul și viața, rămânând departe de Dumnezeu. De aceea, praznicul unor sfinți bineplăcuți lui Dumnezeu, cum este și sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, ne îndeamnă să urmăm această fericită cale pe care ea a ales-o, și anume slujirea lui Dumnezeu. Astăzi, nu mai putem cere oamenilor să trăiască în adâncurile codrilor, să fie sihaștri, dar putem cere să-L slujească pe Dumnezeu în mijlocul comunității în care se află; preoții să își facă bine datoria; demnitarii de stat să facă totul pentru binele altora, iubindu-i pe cei în fruntea cărora se află; medicii să fie totdeauna atenți cu pacienții și bolnavii și toți ceilalți să slujească lui Dumnezeu prin dragostea arătată Lui și aproapelui deopotrivă”, a spus PS Părinte Timotei Prahoveanul.
De asemenea, Preasfinția Sa a reliefat importanța construirii unui locaș de cult pentru comunitate, evidențiind că o biserică este „darul lui Dumnezeu”, și a felicitat pe reprezentanții autorităților locale pentru susținerea financiară a construirii locașului de cult. În cadrul Sfintei Liturghii, PS Părinte Timotei Prahoveanul a oferit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel mai multe ordine, diplome și distincții de vrednicie ctitorilor și binefăcătorilor locașului de cult. Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea, a primit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. De asemenea, preotul paroh Daniel Marcu Tănase și preotul coslujitor Nicolae Grozea au primit câte o icoană cu chipul Maicii Domnului.
Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din cartierul Studio al orașului Buftea a fost înființată în anul 2010. Lucrările la biserica de zid a Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”-Buftea, care are hramurile închinate Sfântului Proroc Daniel și Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, au început în anul 2013. Până în prezent, programul liturgic se săvârșea în biserica de lemn „Înălțarea Domnului”, aflată în vecinătatea bisericii de zid.