Parohia „Sfântul Ilie”- Ghencea din Protopopiatul Sector 5 Capitală îl va pomeni sâmbătă, 4 ianuarie, pe Sfântul Cuvios Nichifor cel Lepros, vindecătorul de boli și făcătorul de minuni. Un fragment din
„O Biserică este frumoasă când credincioşii ei se roagă“
De sărbătoarea Duminica Sfinţilor Români şi-a serbat hramul principal şi Parohia „Sfinţii Români“ din Protopopiatul Sector 3 Capitală. Cu această ocazie, slujitorii şi credincioşii acestei parohii au fost vizitaţi şi binecuvântaţi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit un cuvânt de învăţătură şi a oferit pentru biserica parohială şi credincioşi mai multe daruri spre folos liturgic şi pastoral.
Duminica Sfinţilor Români a fost instituită ca sărbătoare de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992, pentru a cinsti în mod special toţi sfinţii neamului românesc, cunoscuţi cu numele sau necunoscuţi de către noi, dar şi pentru a se înfrumuseţa viaţa Bisericii cu noi prăznuiri duhovniceşti şi slujbe înălţate către aceştia. De atunci, la noi în ţară au fost ridicate numeroase biserici închinate sărbătorii „Duminica Sfinţilor Români“. Printre acestea se numără şi biserica Parohiei „Sfinţii Români“ din Bucureşti, de pe strada Trapezului, sector 3, care a fost ridicată după anul 2000, prin strădania preoţilor şi credincioşilor. Lăcaşul de rugăciune, construit în formă de cruce, a fost înfrumuseţat la interior cu pictură în frescă, cu catapeteasmă sculptată din lemn şi cu icoane pictate. Ieri, de sărbătoarea hramului acestei parohii, credincioşii şi slujitorii au fost vizitaţi şi binecuvântaţi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a rostit la finalul Sfintei Liturghii un cuvânt de învăţătură.
Preafericirea Sa a arătat că scopul final al chemării lui Dumnezeu pentru oameni este sfinţenia, iar primii chemaţi pentru a se constitui Biserica, adică laboratorul unde se dobândeşte şi se trăieşte sfinţenia lui Dumnezeu, sunt Sfinţii Apostoli. „Această promptitudine a ucenicilor în a urma pe Hristos fără nici o condiţie, fără nici o întrebare, fără nici o ezitare, ne surprinde, pentru că dacă nu ştii care este rostul schimbării vieţii tale, nu urmezi pe cineva necunoscut. Explicaţia însă este faptul că Cel Care i-a chemat nu era un om obişnuit. Era Dumnezeu-Cuvântul, Cel veşnic, Care S-a făcut om din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor. Chemarea Lui era chemarea unei Iubiri sincere copleşitoare, sfinte şi nesfârşite, şi de aceea ei nu au rezistat, ci îndată L-au urmat. Dumnezeu-Cuvântul Care a chemat de la nefiinţă la fiinţă întreg universul creat, Care a plăsmuit pe om din lut şi a suflat duh de viaţă în el, Acelaşi este Cel care cheamă pe oameni şi la sfinţenie“, a spus PF Părinte Patriarh Daniel.
Frumuseţea Bisericii este arătată de mulţimea credincioşilor râvnitori, dar şi de mulţimea sfinţilor care au odrăslit în aceasta şi sunt acum mijlocitori în Împărăţia lui Dumnezeu. „O Biserică este bogată când are credincioşi râvnitori, este frumoasă când credincioşii ei se roagă, se spovedesc, se împărtăşesc şi săvârşesc fapte de milostenie. Frumuseţea Bisericii este mai întâi frumuseţea credincioşilor îndrumaţi de cler pe calea mântuirii. Aceasta este mireasa lui Hristos cea frumos împodobită. Icoana Bisericii este Maica Domnului, pururea Fecioara Maria, numită şi «biserică sfinţită şi Rai cuvântător», adică umanitatea care poartă în ea pe Hristos Domnul şi-L arată lumii, zicând «Faceţi tot ceea ce vă spune El»“, a explicat Patriarhul nostru. De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit şi despre Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti, trecut în rândul sfinţilor în anul 2005, ale cărui sfinte moaşte se găsesc la Mănăstirea Căldăruşani de lângă Bucureşti.
Preafericirea Sa a dăruit pentru sfânta biserică o cruce de binecuvântare, Sfânta Evanghelie cu icoane color, cartea Apostolul şi mai multe cărţi de folos liturgic şi pastoral, iar credincioşilor, în semn de preţuire şi binecuvântare, iconiţe.
Părintele paroh Ion Mărăcineanu a dăruit Preafericirii Sale din partea credincioşilor o icoană cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost înfrumuseţată de Corul de copii şi tineret „Symbol“ al Patriarhiei Române, dirijat de diaconul Jean Lupu, care a cântat răspunsurile liturgice. Credincioşii care au venit la hram au participat şi la agapa frăţească.