Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
„O clipă de rugăciune și un izvor de speranță”
Vreme de trei zile, Iașiul s-a scuturat de amorțeala verii și a întinerit din nou, sub dulcea povară a celor 1.600 de adolescenți sosiți din întreaga regiune, dar și din Basarabia și Bucovina de Nord. Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova (ITOM) a fost prilej bun de a lega prietenii noi, de a învăța să privească trecutul nu doar cu ochii minții, ci și cu cei ai inimii și să preia din modelul de cutezanță al făuritorilor Unirii de la 1918
Așezată sub semnul Anului Centenar și al simbolisticii întregirii României, ITOM 2018 a fost, după cum bine aprecia, la deschiderea oficială, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, „o clipă de rugăciune, un moment de întâlnire și un izvor de speranță”. Speranța că azi, într-o perioadă contaminată de „analfabetism religios”, cum a numit-o Victor Opaschi, secretarul de stat pentru Culte, prezent și el la eveniment, tinerii sunt cei care pot schimba percepții, mentalități, arhetipuri de gândire.
„Noi, tinerii de azi, suntem generația Centenarului. Este o mare onoare, dar și o mare responsabilitate”, a rezumat, sensibil și asumat, Andreea Gabur, coordonator în cadrul Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Iași. O declarație ca o deviză, cu ecouri în întreaga paletă de manifestări pregătite de organizatori pentru tinerii sosiți la Iași.
„Unitatea - izvor de putere și înțelepciune pentru tineri. Despre valorile care unesc un neam” a fost tema întâlnirii, umbrelă sub care au fost gândite ateliere de lucru în licee, parcurgerea traseului Iașiul în Primul Război Mondial, concerte folk și de muzică populară, participarea la ateliere demonstrative în cadrul Târgului Meșterilor Populari, dar mai ales conferința susținută de actorul Dan Puric.
ITOM s-a dorit a fi un spațiu-barometru. „Azi, la 100 de ani de la Marea Unire, unitatea noastră, ca neam, este sub semnul întrebării, din multe puncte de vedere. Pentru tineri este foarte important să vadă că mai există și alții cu aceleași valori, că se pot uni pentru a construi, pentru a fi o sursă de bucurie, de continuitate, de nădejde pentru țară. Cred că este datoria Bisericii de a oferi cadrul unei astfel de întâlniri și de a-i pune pe tineri în primele rânduri”, a declaratGabriela Pipirig, organizator, coordonatorul Departamentului Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor.
„România dăinuie cu voi”
O mare de oameni a invadat sâmbătă, 25 august, Grădina Palas din Iași, pentru a asculta conferința publică a actorului Dan Puric - „Despre valorile care unesc un neam”, conferință care a constituit, de altfel, centrul de greutate al ITOM 2018.
Îmbrăcați în tricourile albe special concepute pentru întâlnire, cu steaguri și pancarte mânuite cu mândrie, pentru a arăta locul din care vin, așezați pe iarbă, în grupulețe compacte, tinerii au parcurs, vreme de două ceasuri, o călătorie înapoi în timp. Mă așez lângă cei veniți din Basarabia de Sud. Mulți dintre ei sunt pentru prima dată la Iași. Așa că sorb, cu nesaț, fiecare clipă aici, fiecare cuvințel ce se aude de pe scenă. Deși, îmi mărturisesc, nu-l cunosc pe Dan Puric, povestea lui, despre neamul românesc, le merge direct la inimă. Natalia Ieșeanu are 16 ani și e din Cahul. A venit, acum, pentru prima oară în România. La fel și prietena ei, Liliana Furnică. „Păcat că numai două zile durează, că aș mai sta încă o săptămână. Pe Dan Puric nu l-am mai ascultat, dar îmi place ce aud”, îmi spune Natalia.
Le las pe fete să asculte și mă alătur altui grup, din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.Bianca Nemțan are 17 ani și a venit de la Câmpulung Moldovenesc. Îi place discursul lui Dan Puric, pentru că, spune ea, „dacă ne iubim cu adevărat țara trebuie să știm mai mult despre istorie și despre ceea ce ne-a unit dintotdeauna”. De aceeași părere e și colega sa, Georgiana Țâmpău (20 ani): „Subiectul e de actualitate și cred că are relevanță nu numai în societate, ci și în rândul nostru, al tinerilor. Cred că această întâlnire a noastră e un mod frumos de a celebra Centenarul”.
Într-un limbaj accesibil și pe un ton atractiv, folosindu-se de instrumentele profesiei de actor, de pe scenă, Dan Puric le-a arătat tinerilor că istoria poate fi povestită și altfel. Și mai ales că acolo, în istorie, trebuie căutate modelele.
„Istoria care nu stă de vorbă cu veșnicia este zoologie. Uitați-vă la umbrele drepte ale acestui neam, ascultați povestea celor de dinainte. Nu așteptați să vi se dea șanse. Șansele sunteți voi”, a afirmat Dan Puric.
Apoi, acesta le-a vorbit despre valorile care ne pot uni cu adevărat astăzi - familia tradițională, iubirea aproapelui, adevărul, spiritul de discernământ, unitatea în duh, jertfa. „România nu începe cu voi, România dăinuie cu voi. România Mare este azi sărbătorită de români mici. Nu dumneavoastră sunteți românii mici. Dumneavoastră sunteți datori să faceți o Românie Mare, iar primul pilon este pilonul creștin. Nu vă lăsați duși de furtuna socială. Când vă rătăciți, întoarceți-vă spre credință și spre folclorul acestui neam”, i-a îndemnat actorul pe tinerii prezenți la ITOM.
„Tineretul trebuie să fie locomotiva”
Între timp, conferința se apropie de sfârșit. Îndemnurile și sfaturile actorului sunt presărate cu pilde grăitoare și cu glume. Seduși de discurs, tinerii nu se dezlipesc de la locurile lor. „Tineretul trebuie să fie locomotiva. Din rândurile d-voastră o să iasă acea elită care, din nefericire, astăzi nu prea există sau există o elită trădătoare de țară. De 30 de ani, s-a tot încercat separarea locomotivei de tren. Și, după cum vedeți, azi trenul României nu are locomotivă”, se aude vocea puternică a lui Dan Puric.
În apropierea scenei, un grup de adolescenți din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului discută despre tema conferinței. Îi întrerup și aflu că-s din Onești. „Mi-au plăcut unele dintre punctele atinse în conferință și mai ales modul de a le spune așa, pe limba noastră.Mi se pare o întâlnire fructuoasă, pentru că toți, inclusiv domnul Dan Puric, împărțim bucuria și dragostea întru Hristos”, spune Ștefan Bârgăoanu (17 ani).
Între timp, se aud ropote de aplauze. Urmează sesiunea de întrebări și răspunsuri. Tinerii dau năvală cu întrebări ce-i frământă. Multe legate chiar de tema ITOM 2018. „Ce credeți că ar trebui să facă generația noastră pentru a-și manifesta iubirea față de neam, în contextul în care totul pare relativ?”, a fost una dintre întrebări. Iar răspunsul a venit pe același ton mobilizator: „Iubiți-vă țara! Ca să cunoști ceva, iubești. Iubind, cunoști. Citiți istoria, poveștile, apropiați-vă și duceți cuvântul din Biserică în viață. Citiți în sufletul acestui neam și-o să găsiți verticalități”, i-a îndemnat actorul.
„Cum putem noi, tinerii, să contribuim la unirea mare a României cu Republica Moldova?” „Absorbiți momentele de groază ale deportărilor. D-voastră nu vă trebuie argumente istorice. Alea le citiți, le știți. Dar când absorbi suferința celui de dinaintea ta, atunci ai putere. Să mărturisiți adevărul! Nu-i așteptați pe politicieni. Mărturisirea este act de însănătoșire sufletească. Una este să cucerești și alta este să stăpânești. Una este puterea politică și alta este autoritatea spirituală. Ei au cucerit ilegal Basarabia, noi o stăpânim în fața lui Dumnezeu”, a răspuns Dan Puric.
După mai bine de două ore și jumătate, conferința s-a încheiat. Mi-a rămas în minte ce mi-a spus o tânără din Onești, Georgiana Oprea, la final: „La ora actuală, nu mai suntem prea uniți și mă bucur că ni s-a amintit și în cadrul acestei conferințe despre unitate, despre umanitate, despre faptul că trebuie să fim patrioți. Eu, personal, m-am convins că o să-mi cresc copiii în România și cu același spirit patriotic cu care și eu am fost crescută”.
O concluzie care rămâne poate cea mai pătrunzătoare rezoluție a ITOM 2018.