O şcoală din Covasna se va numi „Andrei Şaguna”

Cristina Zamfirescu, 07 Februarie 2018

Şcoala gimnazială din localitatea covăsneană Barcani va purta numele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, fost Mitropolit al Ardealului, iniţiativa înscriindu-se în şirul acţiunilor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri.

Propunerea, venită din partea comunităţii locale, a primit avizul Comisiei judeţene de atribuire de denumiri de pe lângă Prefectura Covasna.

„Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea şi funcţionarea învăţământului în limba română în întreaga Transilvanie, la sfârşitul secolului al XIX-lea. (...) În arhiva Centrului ecleziastic de documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu-Gheorghe se află zeci de documente purtând semnătura marelui mitropolit cărturar Andrei Şaguna, prin care învăţământul din zonă, inclusiv din Barcani, este sprijinit”, a declarat pentru Agerpres dr. Ioan Lăcătuşu, preşedintele comisiei.

Potrivit acestuia, alte două şcoli din judeţul Covasna, respectiv din localităţile Dobârlău şi Hăghig, vor primi numele unor personalităţi locale sau naţionale.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!