Sănătate
O soluţie de prevenţie, vaccinarea timpurie

O soluţie de prevenţie, vaccinarea timpurie

Silviu Dascălu, 11 Ianuarie 2019

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că, în această perioadă, se înregistrează un număr mare de cazuri de gripă şi recomandă vaccinarea antigripală. În caz de viroză respiratorie, indiferent că este gripă sau nu, trebuie ca persoana infectată să stea izolată dacă este o infecţie mai gravă şi să nu ia antibiotice.

Sezonul rece a adus un nou val de gripă, iar medicii estimează că în perioada următoare numărul românilor infectaţi va fi şi mai mare.

„Cred că în acest an sezonul (de gripă - n.r.) a debutat puţin mai devreme decât anul trecut, dar nu înseamnă neapărat că va fi un sezon mai lung sau mai greu. Important este că înregistrăm un număr mare de cazuri de gripă în această perioadă şi, din nefericire, s-au înregistrat deja patru decese. Ce este îngrijorător - decesele au apărut şi la persoane care nu aveau afecţiuni preexistente, la bărbaţi tineri fără alte afecţiuni, ceea ce ne face să recomandăm vaccinarea pentru că este universală. Practic, orice persoană, după vârsta de 6 luni, inclusiv copiii, beneficiază de vaccinare”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri, la Digi 24. Medicul a precizat că şi în luna ianuarie este utilă vaccinarea.

„Ceea ce trebuie să facem este să ne vaccinăm la timp. (...) Şi în luna ianuarie este utilă vaccinarea, putem continua, depinde şi de evoluţia sezonului, pentru că între momentul administrării şi momentul apariţiei unităţii protectoare trec circa 15 zile. Trebuie să ne vaccinăm înainte de a fi expuşi la risc pentru vaccinare”, a explicat Rafila.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a arătat că sunt câteva sute de cazuri de gripă înregistrate în ultima săptămână.

„Ceea ce ne face să ne gândim că sezonul este în plină evoluţie şi altă soluţie în afară de vaccinare sunt măsurile generale de igienă şi, dacă avem o viroză respiratorie, indiferent că este gripă sau nu, să nu mergem în colectivitate, să izolăm persoana infectată la domiciliu sau la spital dacă este o infecţie mai gravă şi să nu luăm antibiotice - este o altă recomandare de care trebuie ţinut cont. (...)

Problema legată de gripă este a complicaţiilor pe care le produce şi a mortalităţii pe care o produce în primul rând la persoane cu comorbidităţi, dar nimeni nu este scutit de complicaţii şi, din nefericire, decesul se poate înregistra chiar la persoane tinere fără afecţiuni cronice”, a punctat Rafila.

Potrivit medicului, există două tipuri de vaccinuri disponibile - vaccinul trivalent şi tetravalent. „Eficienţa este bună şi la vaccinul trivalent, ceva mai bună la vaccinul tetravalent. Îmbolnăvirile înregistrate în acest an sunt cu virusuri A. Ambele virusuri A - AH1N1, AH3N2 - sunt conţinute atât în vaccinul trivalent, cât şi în cel tetravalent”, a subliniat Rafila.

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat marţi că există patru decese cauzate de virusul gripal, afirmând că deocamdată nu se poate vorbi despre o epidemie, dar se aşteaptă o circulaţie mai intensă a acestui virus pe parcursul lunii februarie.

Posibile complicaţii severe

Gripa poate fi gravă, pot apărea complicaţii severe şi decesul, mai ales la persoanele aflate în categoriile de risc, şi nu trebuie confundată cu simpla răceală de sezon, avertizează şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu.

„Nu confundaţi gripa cu simpla răceală de sezon. Afecţiunea poate fi gravă, pot apărea complicaţii severe şi decesul, mai ales la persoanele aflate în categoriile de risc”, a avertizat medicul Sandra Alexiu, citată de Agerpres.

Potrivit specialiştilor, principalele simptome şi complicaţii ale gripei sunt febră bruscă, uneori peste 40 de grade, frisoane, mialgii, conjunctivită, cefalee, dureri ale globilor oculari, lombalgii, hiperestezie cutanată, somnolenţă sau agitaţie, laringo-traheită cu tuse uscată, răguşeală, vărsături, diaree, epistaxis, bronşiolită, pneumonie, meningoencefalită, deces. Gripa se transmite prin strănut sau tuse.

Până la data de 30 decembrie 2018 au fost vaccinate antigripal 1.187.159 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!