Sănătate
O sută de copii operaţi pe inimă la „Marie Curie“

O sută de copii operaţi pe inimă la „Marie Curie“

14 Mai 2015

Programul de cooperare între Ministerul Sănătăţii (MS) şi Clinica San Donato din Italia s-a dovedit a fi un câştig pentru pacienţii români, circa 100 de copii cu malformaţii cardiace fiind operaţi cu succes în ultimul an şi jumătate.

Intervenţiile chirurgicale s-au derulat, într-o primă fază, la Spitalul „Marie Curie“ din Capitală, fiind realizate de echipe mixte de medici români şi italieni, programul fiind ulterior extins în alte câteva centre medicale din ţară. „Anul trecut am stabilit cu reprezentanţii clinicii italiene că vom continua acest program şi că îl vom dezvolta la nivel naţional. În prezent, se realizează intervenţii la Bucureşti la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie“ şi în alte patru centre - Iaşi, Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Timişoara“, a declarat ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Acesta a mai precizat că în iulie 2014 a semnat extinderea programului de cooperare între Ministerul Sănătăţii şi Clinica San Donato, program în cadrul căruia echipe de medici italieni şi români operează copii cu malformaţii congenitale cardiace în spitalele din România. „Cea de-a doua componentă a programului o reprezintă cea de instruire a personalului medical în domeniul chirurgiei cardiace. Ţinta noastră este ca în anul 2016, după doi ani de la înfiinţarea programului, echipa de medici români să poată efectua în integralitate intervenţiile, fără coordonarea medicilor din Italia“, a explicat ministrul sănătăţii.

Profesorul italian Alesandro Frigiolla a arătat că, în prezent, în cadrul misiunilor la care participă, aproximativ 95% dintre operaţiile făcute copiilor cu malformaţii cardiace sunt reuşite. De asemenea, medicul italian a subliniat că ţinta acestui program de cooperare este ca Spitalul „Marie Curie“ din Bucureşti să devină cel mai important centru de chirurgie cardiacă pediatrică din Balcani. „Nu există caz în lume pe care să nu putem să îl operăm. 70% din cei 100 de copii au prezentat cazuri foarte grave. Reuşita a fost de 100%. Vreau ca Spitalul «Marie Curie» să fie cel mai mare centru de chirurgie cardiacă pediatrică din Balcani. La Iaşi am avut mai multe misiuni, am operat 20 de copii cu malformaţii cardiace“, a declarat profesorul Frigiolla, citat de Agerpres.

Malformaţiile cardiace congenitale sunt prezente la circa 0,8-1% dintre nou-născuţii vii şi reprezintă malformaţiile congenitale cel mai des întâlnite la nou-născut. În România, în lipsa unei statistici exacte, nu se cunoaşte numărul exact de copii născuţi anual cu malformaţii cardiace congenitale, însă numărul lor este estimat a fi în jur de 1.000/an. Conform statisticilor, mortalitatea infantilă cauzată de malformaţiile congenitale ale sistemului circulator repre-zintă peste 11% din totalul deceselor copiilor cu vârstă sub un an. (Otilia Bălinişteanu)


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!