Actualitate religioasă
Olimpiada Naţională de Religie la Cluj-Napoca

Olimpiada Naţională de Religie la Cluj-Napoca

Oana Rusu, 21 Aprilie 2017

Olimpiada Națională de Religie pentru seminariile și liceele teologice ortodoxe se desfăşoară la Cluj-Napoca, în perioada 18-22 aprilie. Participă 110 elevi de la toate seminariile ortodoxe din ţară. Deschiderea oficială a avut loc miercuri, 19 aprilie.

Cea mai importantă competiție destinată elevilor din învă­țământul teologic vocațional este găzduită în acest an de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin Facultatea de Teologie Ortodoxă și Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Cei 150 de elevi și însoțitori sunt cazaţi în cele două cămine, al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj și al Seminarului Teologic Ortodox.

Deschiderea festivă a olimpiadei a avut loc miercuri, 19 aprilie, de la ora 18:00, cu slujba de Te Deum oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în Capela „Sfântul Ierarh Nicolae” a Facultății de Teologie Ortodoxă.

„Aşa cum spune Mântuitorul, în Evanghelia după Matei, în capitolul 5, versetul 19 «Cel ce va face şi va învăţa, mare se va chema în Împărăţia cerurilor». Nu e uşor să fii dascăl, dar atunci când această misiune ţi-o faci aşa cum vrea Dumnezeu, mângâierea sufletească poate fi mare. În toate şcolile noastre, indiferent de profil, şi mai ales în şcolile teologice, credem că se încearcă a se face o educaţie bună elevilor, astfel încât ei să fie mângâiere şi pentru părinţi, să fie de folos şi Bisericii şi nea­mului nostru”.

Felicitări pentru elevii participanţi la această competiţie

La slujba de Te Deum au fost prezente şi oficialități din Ministerul Educației Naționale, precum conf. dr. Vasile Timiș, inspectorul general pentru disciplina religie, şi consilierul Romeo Moşoiu, alături de prof. Mariana Pop, inspector școlar general adjunct din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. Din partea instituţiilor-gazdă au participat pr. prof. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai”, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, pr. prof. Marian Sidon, inspectorul de religie al ISJ Cluj, pr. prof. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox, precum şi alte cadre didactice.

Prilej de evaluare şi de socializare

După slujba de Te Deum a urmat deschiderea festivă care a avut loc în Aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă, în cadrul căreia oficialităţile şi gazdele au vorbit despre importanţa competiţiei şi a învăţământului teologic vocaţional, apoi au fost prezentaţi membrii comisiilor pe fiecare disciplină din competiţie.

„În cadrul olimpiadei se evaluează competenţele dobândite, capacitatea de a stăpâni anumite conţinuturi, dar în egală măsură şi creativitatea. În anii precedenţi, şi am convingerea că şi în acest an, ceea ce ne vor spune copiii pe parcursul acestor activităţi se va constitui într-un material didactic şi pentru studenţi, preoţi, profesori, pentru că gândesc frumos tinerii noştri seminarişti şi cred că avem de învăţat unii de la alţii. Este o experienţă frumoasă de comuniune şi comunicare”, a spus Vasile Timiș, inspectorul general pentru disciplina religie în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale.

„La nivelul facultăţilor de teologie este o sensibilitate faţă de olimpici, cu precădere faţă de elevii claselor a XII-a care la proba de teologie dogmatică obţin un premiu, iar cei cu premiul I sunt admişi fără examen la facultate, admişi pe locurile bugetate şi cu bursă. Sunt facultăţi care primesc şi elevii din clasele mai mici, a IX-a, a X-a şi a XI-a care obţin rezultate bune”, a spus pr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic clujean, care a adăugat că participarea la olimpiadă este pentru elevi un prilej de îmbogăţire sufletească, de a vizita locuri noi, de a socializa, de a se cunoaşte şi chiar de a stabili legături de prietenie.

De asemenea, în cadrul deschiderii festive, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă clujene, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, a amintit elevilor că prin obţinerea unor premii la olimpiadă vor beneficia de facilităţi la admiterea la această facultate la studiile universitare.

Elevii au susţinut, în cursul zilei de joi, 20 aprilie, probele scrise la patru dintre cele mai importante discipline dintre cele studiate la seminar: Teologie Dogmatică, Noul Testament, Vechiul Testament și Istoria Bisericii Ortodoxe Române. După testare, elevii au avut parte de un program de vizitare a Clujului istoric și modern, iar astăzi, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, participă la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Mihai Vodă din Turda, urmând să viziteze şi Salina din Turda. În acest timp, Comisia Centrală a olimpiadei participă la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Nicula. Mâine, 22 aprilie, are loc festivitatea de premiere, începând cu ora 9:00, în prezența IPS Părinte Mitropolit Andrei, şi închiderea oficială a olimpiadei.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!