„Orice Taină se primeşte prin ascultarea de poruncile lui Dumnezeu“

Tudorel Rusu, 07 Ianuarie 2017

De praznicul Botezului Domnului, sute de credincioşi bucovineni şi-au îndreptat paşii spre Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“, pentru a participa la slujba specială oficiată la această mare sărbătoare de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Pimen, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Respectând tradiţia, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat şi în acest an slujba de Bobotează la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava. După oficierea Sfintei Liturghii în biserica mănăstirii, ierarhul a săvârşit, potrivit rânduielii, slujba Sfinţirii celei mari a apei în incinta aşezământului monahal, în faţa paraclisului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul mănăstirii, condus de pr. prof. Lucian Tablan-Popescu. Cântarea „Kirie Eleison“ a fost intonată de trei ori de toţi credincioşii participanţi la marea sărbătoare.

„Dumnezeu cel Unul în Fiinţă şi Întreit în Persoane se arată la râul Iordan celor din vremea Mântuitorului şi, prin credinţă, tuturor bunilor creştini din toate vremurile. Dumnezeu Unul în Fiinţă Întreit în Persoane este marea taină a creştinătăţii. Unul din Treime, Fiul lui Dumnezeu, S-a întrupat ca să ne înveţe, ca să ne ierte păcatele şi ca să înţelegem nu numai cu mintea, ci şi cu sufletul, tainele lui Dumnezeu. Venind să se boteze Domnul Hristos de către Ioan, marele proroc a ezitat, spunând că «Eu sunt cel care trebuie să fiu botezat de Tine şi Tu vii la mine?». Domnul însă i-a răspuns: „Lasă acum, că aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea“. Observăm din aceste cuvinte că orice Taină se primeşte prin ascultarea de rânduielile lui Dumnezeu, de poruncile lui Dumnezeu“, a spus ierarhul în cuvântul de învăţătură.

Ca la fiecare slujbă de Bobotează, troparul praznicului „În Iordan botezându-Te Tu, Doamne“ a răsunat ieri din curţile tuturor bisericilor din municipiul Suceava, credincioşii luând cu bucurie la casele lor Agheasma Mare.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!